De hemelvaart van Mohammed

Mohammedzaterdag 17 januari 2015 – Wie met de profeet Mohammed spot, kan tegenwoordig rekenen op een oorlogsverklaring door radicale imams en hun trouwe volgelingen. Dat het hun menens is, heeft de wereld inmiddels kunnen aanschouwen.

De 18e eeuw kende een vergelijkbare affaire, al werd aan de oorlogsverklaring geen gevolg gegeven. Om de eenvoudige reden dat de tekst – een tractaat tegen de islam, het christendom en het jodendom – niet gevonden werd. Men sprak er alleen maar over. Er waren getuigenverklaringen van mensen die op hun beurt geleerden kenden die het manuscript hadden gezien, maar meer was het niet. En dus gebeurde er: niets.

Het onzichtbare Vertoog over de drie bedriegers (ook bekend onder de titels Traité des trois imposteurs of De tribus impostoribus) spookte als een fantoom door de westerse wereld. Hierin worden de stichters van het christendom, het jodendom en de islam – Jezus, Mozes en Mohammed – als bedriegers ontmaskerd. Wie recht in de theologische leer was, wilde het manuscript bemachtigen om er de banvloek over uit te spreken. Maar wie twijfelde aan de fundamenten van deze drie monotheïstische wereldgodsdiensten, zag zijn ideeën graag bevestigd in een tractaat als dit. En was er dus evenzeer naar op zoek.

De spanning steeg ten top toen in 1719, in Den Haag, La vie et l’esprit de Mr. Benoît de Spinosa verscheen: een biografie van Spinoza en een compilatie van werken over Jezus, Mozes en Mohammed. Op grond van eerdere beschrijvingen van het handschrift over de drie bedriegers concludeerde men dat de ‘L’Esprit de Spinosa’ het bewuste vertoog moest zijn. Echter, slechts een enkeling heeft het boek kunnen inzien omdat het explosieve werk onmiddellijk van de markt werd gehaald.

Op de prent hierboven, een illustratie uit een boek waarvan ik de titel niet meer weet, wordt een verhaal uitgebeeld dat eeuwenlang in de westerse wereld ongestraft de ronde deed. De ijzeren kist waarin Mohammed ter aarde zou worden besteld, ging zweven: het bewijs dat hij net als Jezus ten hemel opsteeg. Maar christenen ontmaskerden de bedrieglijke volgelingen van de profeet: er zaten zeilstenen (magneten) aan het plafond, die zo veel kracht bezaten dat ze de kist omhoog trokken. Van een echte hemelvaart was dan ook geen sprake.

Deze prent kon in de 17e en 18e eeuw zonder problemen worden afgedrukt. Zou echter niet Mohammed maar Jezus als bedrieger zijn ontmaskerd, dan waren de rapen gaar geweest. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op De hemelvaart van Mohammed

  1. Harry Perton schreef:

    Ik denk dat de prent bij de mohammedanen niet zoveel woede zou opwekken, omdat de profeet zelf niet wordt afgebeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.