woensdag 25 februari 2015 – Op een avond in 1734 werd Justina Abelina in de pastorie van Roderwolde (Drenthe) door drie gemaskerde mannen vermoord. Deze zijn onbekend gebleven. Dit laatste was voor Wim Ensing aanleiding om het onderzoek te heropenen. Het resultaat is het boek Het drama van Justina Abelina, dat eind vorig jaar van de persen kwam.
De hoofdpersoon Justina Abelina de Coninck (±1700-1734) was van gegoede huize. Ze was getrouwd met dominee Antonius Clant. Tot zover niets aan de hand. Totdat deze op 23 januari 1734 zijn vrouw levenloos bij de vijver in de tuin vond. Het kon zelfmoord zijn. Of moord. Of een natuurlijke dood. Men wist het niet. En al die tijd bleef men speculeren. Het verhaal deed de ronde dat drie gemaskerde mannen verantwoordelijk waren geweest voor haar dood. Dus toch moord?
De schrijver onderzoekt alle mogelijke verdachten. Ook analyseert hij op basis van archiefonderzoek, getuigenverklaringen en eerdere onderzoeksverslagen de twee andere opties: zelfmoord of natuurlijke dood. In het boek staat die reconstructie van alle gebeurtenissen op 23 januari ’34 centraal. Ensing beschrijft de gesprekken die hij voert, zijn twijfels bij bepaalde bronnen, zijn reistochten door het Drentse en Groningse landschap, de losse eindjes in het onderzoek en de doodlopende speurtochten.
Voor historici is zo’n zoektocht een herkenbaar verhaal, dat helaas de spanning te niet doet en weinig toevoegt aan de cold case zelf. Maar voor streekgenoten en beginnende onderzoekers levert het een aardig inkijkje in het soms moeizame verloop van historisch onderzoek. Wie alvast kennis wil maken met de hoofdpersonen van dit drama, kan terecht bij de informatieve website van de auteur. — RvV
¶ Wim Ensing, Het drama van Justina Abelina. Onderzoek naar een moord in 1734. Groningen De Passage 2014. ISBN 9789054522966. Prijs: € 19,95 (128 blzz.).