De Botgatman

Botgatmandonderdag 5 maart 2015 – Op 10 maart 2011 werden door medewerkers van Landschap Noord-Holland menselijke botten gevonden in de duinen bij Groote Keeten (Callantsoog). Ernaast lagen onderdelen van musketgeweren.

Al snel ontstond het vermoeden dat deze resten te maken hadden met de Engels-Russische invasie in de herfst van 1799. In dit gebied landde namelijk op 27 augustus van dat jaar een grote Engelse troepenmacht die door de troepen van de Bataafsche Republiek onder bevel van Daendels niet tegengehouden konden worden.

Er volgde een archeologisch en historisch onderzoek met als doel een beeld te schetsen van deze vrij onbekende periode in onze geschiedenis, met zijn politieke achtergronden en troepenbewegingen, maar ook van het leven en sterven van een enkele soldaat.

Het skelet wordt ‘de Botgatman’ genoemd, omdat de archeologische opgravingen plaatsvonden op het voormalige schietterrein Botgat. Het gaat om een gesneuvelde Engelse soldaat die hoorde bij de Coldstream Guards, de bekende wachters van Buckingham Palace. Dat is af te leiden uit resten van zijn uniform met bontmuts.

De auteur Esther Poulus heeft als archeologe bij Hollandia archeologen te Zaandijk dit onderzoek geleid en daarvan in dit boek verslag gedaan.

¶ Esther Poulus, De Botgatman. Uitgave eigen beheer (Lulu). Prijs: € 20,89.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.