Boekenveilingen

book auction at Sotheby'szaterdag 7 maart 2015 – Hierboven wordt een boekenveiling bij Sotheby’s afgebeeld. De aquarel is omstreeks 1790 gemaakt door de Engelse illustrator Thomas Rowlandson (1756–1827). Opvallend is dat de veilingzaal rond is, waardoor iedereen goed zicht heeft op de veilingmeester. Midden in de cirkel staat de veilingknecht die het te veilen boek omhoog houdt.

Sotheby’s is van oorsprong een veilinghuis voor boeken. De eerste veiling was in Londen in 1744, zodat Sotheby’s het oudste internationale veilinghuis is dat nog steeds in bedrijf is. Het werd opgericht door Samuel Baker. De naam van het veilinghuis is ontleend aan diens neef John Sotheby die een deel van het veilinghuis erfde. Christie’s dateert overigens van 1756.

Behalve boeken gingen bij Sotheby’s ook prenten, penningen en munten onder de hamer. Pas in 1913 werden er schilderijen geveild. Ook in Nederland waren er boekenveilingen: zo’n honderd aucties per jaar, waar enige tienduizenden boeken van eigenaar verwisselden. Buitenlanders spraken vaak hun verbazing uit over dit enorme aantal boekenveilingen.

Als je over die aantallen hoort, besef je hoe omvangrijk het project Book Sales Catalogues ca 1500- ca 1800 is. Tot nu toe stonden alleen de titels online en kon je de inhoud via IDC-microfiches raadplegen (kosten: € 33.060,-). Maar volgende maand zet Brill, tegenwoordig eigenaar van IDC Publishers, ook de inhoud van al die catalogi online. Om de 207.900 scans thuis te kunnen bekijken moet er nu € 14.500,- worden neergeteld. Een koopje voor zo veel boekhistorisch materiaal. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.