Tweehonderd jaar geleden

‘Een innige vereeniging’ in het ene koninkrijk

Innige vereenigingmaandag 16 maart 2015 – Een lang leven was het verenigd koninkrijk van Noord en Zuid niet beschoren. Het nieuwe land bereikte de volwassenheid niet. Wat in 1815 aan Europese tekentafels bedacht werd, werd aan andere tekentafels, na veel gedoe en een opera, weer uitgegumd. En Jan van Speyk ging de lucht in.

Voordat er aan het grote koninkrijk een einde kwam, was er een begin. In een pronte monografie, werkelijk schitterend geïllustreerd, verplaatst Wilfried Uitterhoeve zijn lezers naar die tekentafels, naar het diplomatieke getouwtrek in de jaren 1813-1815.

Hij beschrijft de geschiedenis nauwkeurig, met een heel lichte ironie als het gaat om Willem I. Met bijzondere aandacht voor de verdragsteksten, die langzamerhand de Souvereine Vorst nader bij het gewenste koninkrijk brachten. Uitterhoeve laat scherp uitkomen dat Willem zich bij herhaling in de eigen voet dreigde te schieten. Zijn ongeduld en territoriale onverzadigbaarheid kostten hem veel sympathie en braken hem bijna op.

In de zo ‘innige vereeniging’ werden de dissonanten zo krachtig genegeerd dat dat wel fout moest gaan. Nog voor de ‘vereeniging’ en de inhuldiging van de nieuwe koning is het tikken van de tijdbom in het Zuiden al te horen.

Wat stof lijkt voor een film is de strijd tussen vader en zoon, Willem nummer I en II, hoe vader zijn zoon tegenwerkte. Of moeten we met Dreverhaven zeggen: ‘meewerkte’? — PA

¶ Wilfried Uitterhoeve, ‘Een innige vereeniging’. Naar één koninkrijk van Nederland en Belgié in 1815. ISBN 9789460042058. Nijmegen, Vantilt, € 19,95.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.