Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst

kogelwoensdag 25 maart 2015
Zijn grote liefde was Joséphine de Beauharnais, zijn grootste vijand tsaar Alexander I. Napoleon was tamelijk uitgesproken in zijn voor- en afkeuren.

Over dit illustere drietal wordt aanstaande zaterdag in de Hermitage Amsterdam een grote expositie geopend. Een expositie over vriendschap, oorlog, liefde en politiek, maar ook over Joséphines enorme kunstcollectie.

Die collectie kwam na haar overlijden terecht in de Hermitage in Sint Petersburg. Nadat de Grande Armée in Rusland was verslagen en Napoleon naar Elba was verbannen, zocht de tsaar contact met keizerin Joséphine. Hun verhouding werd – even alle roddels daargelaten – zeer vriendschappelijk. Toen zij in 1814 plotseling overleed, kocht hij voor een astronomisch bedrag een groot deel van haar collectie op. Hij zou nadien ook haar kinderen en kleinkinderen in zijn bescherming nemen (info).

Onderdeel van de expositie is het Berezinakabinet: over de rol van de Nederlanders die in het napoleontische leger dienden. De terugtocht uit Moskou pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Tot de bruiklenen voor het Berezinakabinet behoren dagboeken, prenten, persoonlijke bezittingen en een originele kogel uit de nek van ene Henrikus van der Linden (1784-1846), die tijdens de slag bij Berezina op 27 november 1812 gewond was geraakt (zie foto). De meeste objecten komen uit privécollecties en worden voor het eerst tentoongesteld (info). —

¶ De expositie Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage is te zien van 28 maart – 8 november 2015. Hermitage Amsterdam. Info hier. De Nederlands- of Engelstalige catalogus kost € 29,95 (full colour).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.