Adellijke familieportretten op Duivenvoorde

Duivenvoordedinsdag 7 april 2015 – Vanuit de trein, tussen Leiden en Den Haag, zie je kasteel Duivenvoorde liggen: de buitenplaats die tot 1771 in het bezit was van de adellijke familie Van Wassenaer. Het kasteel ligt in Voorschoten, naast de koninklijke landerijen De Horsten waar je zo heerlijk kunt wandelen.

Wie in De Raaphorst bijvoorbeeld naar de seringenberg wil lopen, zal daar het laat 18e-eeuwse theekoepeltje, gebouwd in opdracht van mr. A.P. Twent (1745-1816), niet meer aantreffen. Maar in mei kun je er wel de weldadige geur van de paarse seringen opsnuiven. Een aanrader is om de wandeltocht te combineren met een bezoek aan de tentoonstelling Adellijke familieportretten op Duivenvoorde, die op 18 april haar deuren opent.

Kasteel Duivenvoorde heeft een rijke collectie familieportretten van de adellijke families die Duivenvoorde bijna acht eeuwen lang via vererving in eigendom hadden: de families Van Wassenaer (13e-18e eeuw), Steengracht (19e eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20e eeuw). Een aantal portretten hangt al lang niet meer in de beroemde buitenplaats, maar zijn nu tijdelijk weer even teruggekeerd.

De familieportretten vertellen, aldus het persbericht, een verhaal over mensen van vlees en bloed: hun herkomst, levenslot, maatschappelijke status en persoonlijke, politieke en religieuze loyaliteiten. De tentoonstelling geeft ‘de geportretteerde dames, heren en kinderen uit vervlogen tijden blos op de wangen’. — RvV

¶ Informatie over de expositie vind je hier. Het kasteel is alleen toegankelijk met een door een gids verzorgde rondleiding, behalve bijvoorbeeld op 18/19 april (start Museumweek) en op 25 mei (Kastelendag, 2e Pinksterdag). Een kijkje nemen achter de schermen van de tentoonstelling, kan hier. Lees hier over het Portrettenweekend op Duivenvoorde van 27 en 28 juni. De catalogus Adellijke familieportretten op Duivenvoorde is uitgegeven bij WBooks en kost € 22,50.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.