‘Der Kongress tanzt’

Wener_Congreswoensdag 8 april 2015 – Van september 1814 tot juni 1815 was Wenen het onbetwiste centrum van Europa. Tijdens het Congres van Wenen had de stad talloze gekroonde hoofden en hun ambassadeurs te gast.

Onder hen waren een tsaar, een keizer en niet minder dan vijf koningen die als Europese leiders probeerden het continent weer op orde te brengen, in de nasleep van de Napoleontische oorlogen. In totaal kwamen tweehonderd Europese landen bijeen om de toekomst van Europa te bespreken.

Nu, tweehonderd jaar na dato, is er ter herinnering aan het Weens Congres een grote tentoonstelling: Europa in Wien: Der Wiener Kongress 1814/15. Hier is aandacht voor de manier waarop met name de vier grote Europese staten als overwinnaars van Napoleon de staatsgrenzen voor een eeuw probeerden vast te leggen. Nieuwe naties werden geconstrueerd, overgoten met een nieuwe ideologie. En hoewel de rust weerkeerde, zou uit deze afspraken in de 20ste eeuw menig conflict voortkomen.

De expositie laat echter ook zien dat er werd gefeest. Terwijl de diplomaten overdag werkten aan de reconstructie van Europa, bloeide het Weense society-leven: er waren massa’s bals, diners, sleetochten, recepties, theatervoorstellingen en concerten. Men had het er zo druk mee, dat het de Zuid-Nederlandse prins Karel Jozef Lamoraal van Ligne, ooit veldmaarschalk in Oostenrijkse dienst, de uitspraak ontlokte: ‘Het congres danst, maar beweegt zich niet voort’.

Bij het Congres van Wenen lobbyde de Duitse diplomaat Hans Christoph von Gagern namens koning Willem I voor een groot Koninkrijk der Nederlanden, dat stevige banden zou hebben met de Duitse landen. Bijna was de Nederlandse geschiedenis totaal anders verlopen (verder lezen). — RvV

¶ De tentoonstelling Europa in Wien: Der Wiener Kongress 1814/15 is te zien in het Unteres Belvedere en de Orangerie te Wenen, en duurt tot 21 juni 2015 (info). Bekijk hier een korte video. En lees hier een NRC-interview met Adam Zamyoski (‘Het was een pokertoernooi’), die er een mooi boek over schreef (recensie).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.