Amsterdamse buitenplaatsen

Dessingwoensdag 15 april 2015 – Ooit telde ons land duizenden kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Hiervan resten nog circa 1.400 objecten, waaronder 552 complex historische buitenplaatsen. Dit meldt de Stichting digitaal portaal voor Nederlandse Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) op haar website.

Eén van de mensen achter die site is kunsthistoricus René Dessing, die zelf woont in het Huis te Manpad, in Heemstede. Hij schreef onlangs een mooi boek over zestig historische buitenplaatsen rond Amsterdam.

Ze zijn tussen de 17e en 20ste eeuw gesticht door vooral Amsterdamse kooplieden en regenten. De meeste zijn te vinden in Kennemerland en ’s-Graveland, maar ook langs de Vecht, Angstel en Amstel en in het Gooi.

Dessing beschrijft deze rijke lustoorden, hun architectuur- en tuingeschiedenis. De verhalen over de rijke en machtige Amsterdammers krijgen volop de aandacht: verhalen ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.

Waar de buitenplaatsen in de 17e en 18e eeuw vooral als private plek werden gebruikt ontstond in de 19e eeuw een nieuwe trend: sommige buitenplaatsen werden opengesteld voor een groter publiek en werden beschikbaar gemaakt voor recreatie. Ook daarover gaat het boek De Amsterdamse buitenplaatsen. Een vergeten stadsgeschiedenis. —

¶ René W.Chr. Dessing, De Amsterdamse buitenplaatsen. Een vergeten stadsgeschiedenis. Kennemerland, Gooi, ’s-Graveland, Vecht, Angstel en Amstel. Uitgeverij Matrijs 2015. ISBN 978-90-5345-491-6. Prijs: € 19,95 (excl. verzendkosten).
Bekijk hier de website van de sKBL, met info over de bezoekers- en gebruiksmogelijkheden van Nederlandse kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.