Brieven van Friese vrouwen

Vrouwenbrievendonderdag 23 april 2015 – Een verbroken verloving, zorgen om een zieke zuster, pannenkoeken, zijden winterborstrokken en een kamerheer van Willem IV die nog een rekening heeft openstaan.

Het is een greep uit de onderwerpen die voorbij komen in de zestig brieven van Friese vrouwen die zojuist opnieuw zijn uitgegeven: ‘Laet doch niemant dese brief leesen’. Vrouwenbrieven uit Friese familiearchieven 1600-1800.

In de familiearchieven van Tresoar is een groot aantal persoonlijke brieven van vrouwen te vinden, waarvan er nu zestig gebundeld zijn. De auteur heeft de brieven ontcijferd, hertaald en van een inleiding voorzien. Ze geven een gevarieerd beeld van vrouwenlevens in de zeventiende en achttiende eeuw. Blurb:

De verzameling brieven is behalve vanuit het oogpunt van vrouwenstudies, ook vanuit historisch perspectief interessant. De onderwerpen waarover wordt geschreven, het taalgebruik, de lengte van de brieven, de schrijver en de lezer van brief; het geeft ons hernieuwd inzicht in de tijdgeest van de zeventiende en achttiende eeuw in Friesland.
De persoonlijke brieven zeggen veel over het leven van alledag, maar door de omvang van zestig brieven in deze bundel, kunnen ook grotere thema’s uit de brieven worden gedestilleerd. Daarnaast biedt een brief bij uitstek inzicht in emoties.

De brieven van vrouwen geven een gevarieerd beeld van het vrouwenleven in de 17e en 18e eeuw. Elke brief is als een momentopname, aldus de Tresoar in haar persbericht, met een spontane aanleiding in een min of meer intieme pose. ‘Het geheel is een album geworden, waarin allerlei emotie maar ook alledaagsheid te vinden is. De vele illustraties vormen een passend decor bij de brieven’. —

¶ Elizabeth de Groot, ‘Laet doch niemant dese brief leesen’. Vrouwenbrieven uit Friese familiearchieven 1600-1800. Gorredijk, uitgeverij Bornmeer 2015. ISBN 9789056153489. Prijs: € 17,50 (216 blzz.). De presentatie is morgen, in het kader van De Dag van de Brief, in de Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden (info hier). Lees hier een uitgebreide recensie in het Fries Dagblad.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.