Oranje en groen

Wilhelmina Berlijn 1789zaterdag 25 april 2015 – In juli 1789 bracht prinses Wilhelmina van Pruisen een bezoek aan haar broer in Berlijn. Door de patriottische opstand, die ter nauwer nood was onderdrukt dankzij de militaire hulp van dezelfde broerlief, was het er niet eerder van gekomen. Op de prent hierboven rijdt haar koets net de poort binnen van de stad waar ze was geboren en waar ze haar jeugd had doorgebracht.

Wat ging ze hier doen? Familiebezoek? Of moest er een vrouw worden uitgezocht voor haar zoon, erfprins Willem Frederik? Feit is dat ze haar oog had laten vallen op haar nichtje Frederika Louise Wilhelmina van Pruisen, dochter van haar broer. In 1791 traden de latere koning Willem I en deze Wilhelmina van Pruisen in het huwelijk. Neef en nicht. Tegenwoordig weten we dat consanguïniteit de kans op kinderen met een aangeboren afwijking met ruim twee procent vergroot.

De prent is waarschijnlijk gebruikt als illustratie in De Haagsche, princelyke en koninglyke almanach, voor het jaar MDCCXC, uitgegeven door de Haagse orangistische boekverkoper uit de Vlamingstraat, Johannes François Jacobs d’Agé (1790). De maker is Jan Gerritsz Visser die een tekening van Karel la Fargue als voorbeeld gebruikte.

Ik was op zoek naar deze prent omdat ik bezig ben met een artikel voor de Nederlandse bibliofielenclub over gekleurde boeken. Op deze prent ontvangt Wilhelmina van de magistraat een vers, dat volgens het onderschrift gedrukt is ‘op Oranje Atlas’. Dat is een groot formaat papier 64x75cm (bron). Zelf zie ik overigens alleen een oranje kussen met daarop het bewuste vers. Waarom de voltallige magistraat in groene jassen liep, weet ik niet. Een voorloper van de loden jagersjas? — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.