Adieu Sjaak

Jelgerhuismaandag 4 mei 2015 – Afgelopen woensdag 29 april is in zijn woonplaats Drachten Sjaak Joha overleden. Slechts enkele weken daarvoor was hem aangezegd zich voor te bereiden op de dood: het vonnis luidde alvleesklierkanker en dat bood hem zelfs geen enkele kans op ontsnapping.

Sjaak, in 1950 geboren in Alphen aan den Rijn, was leraar geschiedenis, aardrijkskunde en maatschappijleer, sedert 1998 werkte hij bij het Expertisecentrum van het ROC Frieslandcollege in Leeuwarden, als loopbaandeskundige. Hij was een nazaat van de Friese patriotse dominee Thomas Joha en dat nazaatschap leidde tot grote kennis van de revolutiejaren in Friesland.

Aan de bundel Achter slot en grendel. Schrijvers achter slot en grendel, die in 2002 onder redactie van Anna de Haas verscheen, droeg Sjaak bij met een beschouwing over ‘Bernardus Albertus Fabricius: De twee gezichten van een Friese dichter-schoenmaker’.

Hij was lid van het gezelschap van de 95’ers en hij moest er van alle leden de langste reis voor maken om present te zijn. Hij maakte altijd een joviale entree en liet goedmoedig een helder Fries licht schijnen over de besproken thema’s.

In heel wat gezelschappen zal bij zijn verschijning niet meer klinken: ‘Hee Sjaak, hoe is ‘t?’ Zijn kennis en zijn lach zullen gemist worden.— PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.