Swaving’s reizen en lotgevallen

Bloemgartendinsdag 12 mei 2015 – Toen ik een jaar of vijf geleden de lijvige biografie van de joodse arts Hartog de Hartog Lémon las, geschreven door Salvador Bloemgarten, dacht ik dat dit wel het laatste boek van zijn hand zou zijn. De Amsterdamse historicus was immers toen al de tachtig gepasseerd.

Inmiddels is hij de negentig voorbij, en zo waar, er is opnieuw een boek van hem op komst. Wederom over een (deels) achttiende-eeuwer uit de tijd van Napoleon. Deze keer over Justus Swaving (1784-1835), ondernemer, legerofficier en publicist. Op vrijdag 29 mei mag Arianne Baggerman het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Vorig jaar zag ik al Bloemgartens uitgebreide biografische beschrijving van Swaving in het Biografisch Woordenboek van Nederland: 1780-1830. Niets verraadde toen dat hij werkte aan een levensbeschrijving in boekvorm. Die is nu dus af: gebaseerd op het egodocument Swaving’s reizen en lotgevallen, door hem zelven beschreven, in 1827 uitgegeven door het Dordtse duo Blussé en Van Braam. Bloemgarten selecteerde teksten en combineerde ze, aldus de blurb, ‘tot een levendig verhaal, met kritische kanttekeningen, over een kleurrijke figuur, wiens belevenissen een nieuw licht werpen op de tijd van Napoleon’.

Swaving zelf verhaalt in zijn autobio dat hij in 1796 als twaalfjarige een marineofficier in een fraai uniform zag rondlopen, en met een slepende sabel. Hij was dermate onder de indruk dat hij zijn ouders overhaalde hem adelborst te laten worden op de Bataafse vloot. Zijn zucht naar avontuur was gewekt.

Zijn ouders stemden toe, waarna een spannend leven volgt in Groot-Britannië, Philadelphia, Guyana/Berbice, de Caraïben, Santo Domingo, Cuba, Trinidad, Beieren, Brussel, Lille, Delft en Kaapstad. Schipbreuk, een zelfmoordpoging, liefdesperikelen, het leven op een plantage, oorlog, huisarrest: het komt allemaal voorbij. — RvV

¶ Salvador Bloemgarten, Justus Swavings wondere bestaan. Wereldreiziger van 1784 tot 1835. Amsterdam, Uitgeverij Boom 2015. ISBN 9789089535979. Prijs: € 24,90 (432 blzz.). De boekpresentatie vindt plaats op vrijdag 29 mei (17.15-19u) in de hal van het Amsterdamse Stadsarchief. Aanmelden voor vrijdag 22 mei door een mail te sturen naar de uitgever.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Swaving’s reizen en lotgevallen

  1. Rietje van Vliet schreef:

    Helaas moeten we u doorverwijzen: voor meer achtergrondinformatie over het mooie boek van Justus Swaving kunt u zich het beste wenden tot de uitgever. Die kan u in contact brengen met dhr. Salvador Bloemgarten, die u ongetwijfeld verder kan helpen.

  2. ineke swaving schreef:

    Zijn er nog meer gegevens te vinden over de familie? u begrijpt dat wij daar heel benieuwd naar zijn.
    Heb het boek gelezen het was een prachtig boek. bijvoorbaat dank; ineke swaving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.