Beursberichten

beursberichtenzaterdag 30 mei 2015 – Deze prent is omstreeks 1795 vervaardigd door Robert Dighton (1752-1814). Hij was van origine een acteur maar staat vooral bekend om zijn satirische prenten en karikaturen van academici, acteurs en actrices. Ook stadhouder Wilem V werd door hem vereeuwigd.

Dighton had rond de eeuwwisseling een prentenwinkel op Charing Cross, maar moest de tent sluiten nadat gebleken was dat een deel van zijn winkelvoorraad gestolen was uit het British Museum. Omdat hij geen dief maar alleen medeplichtig was, werd hij niet gevangengezet. In 1810 begon hij dan ook een nieuwe winkel, in de hoop dat zijn klanten het schandaal waren vergeten.

De prent heeft als bijschrift ‘Stock Jobbers Extraordinary’. Een aantal weldoorvoede types van middelbare leeftijd – ongetwijfeld actionisten, beursspeculanten – zit in het Londense beursgebouw (Bartholomew Lane) aandachtig de Gazette Extraordinary te lezen. De spanning straalt van de gezichten af. Anderen maken aantekeningen van wat ze lezen op een schoolbord. Rechts voor zitten wat morsige figuren te knoeien met een fles Madeira. Leuke prent. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.