De huiskamer van de schilder

Chodowieckizaterdag 27 juni 2015 – Hij had zijn moeder al dertig jaar niet gezien. Zij, de Zwitsers-Hugenootse Henriette Ayrer, woonde in Danzig waar hijzelf was geboren en opgegroeid. Eenmaal volwassen zou hij naar Berlijn verhuizen: daar was voor een schilder en plaatsteker nu eenmaal meer te verdienen.

Ik heb het over Daniel Chodowiecki (1726-1801), een van de beste graveurs die Duitsland in de 18e eeuw heeft gekend. Hij werkte veel in opdracht van boekverkoper Friedrich Nicolai, voor wie hij onder andere het prachtige Das Leben und die Meinungen des Herrn Magister Sebaldus Nothanker illustreerde. – Verplichte kost voor iedereen die de 18e eeuw bestudeert.

Om zijn moedertje te laten zien dat het goed met hem ging en hoe hij leefde, maakte hij in 1771 een prent van zichzelf, zijn echtgenote en zijn vijf kinderen: Cabinet d’un peintre. Je ziet een vertrek waarvan een wand vol hangt met schilderijen. Op een penanttafel rechts staat een Venusbeeld. De kinderen zitten aan tafel en kijken in een prentenalbum. Chodowiecki zit rechts aan een kleine tafel te tekenen: pruikje op, bril op de neus en het gordijn halfopen voor een betere lichtval.

Hij maakte wel meer prenten waarop hij zijn eigen gezin afbeeldde. Zoals de gravure waarop de familie met vakantie gaat naar Französisch Buchholz. Daarover stond op deze site vorig jaar al een bericht. — RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.