Prins Eugenius in Amsterdam

Prins eugeniuszaterdag 4 juli 2015 – Prins Eugenius was als militair in dienst van de Habsburgse keizers en reisde kriskras door Europa, van het ene oorlogstafereel naar het andere. Zijn strategisch inzicht maakte hem tot een van de meest succesvolle veldheren die Europa in de 17e en 18e eeuw gekend heeft. Hij is vooral beroemd geworden om zijn bijdrage aan de overwinning op de Turken in 1683.

Omdat hij nooit getrouwd is geweest en er van hem ook geen minnaressen bekend zijn, wordt wel gezegd dat Eugeen homo was. Dit, ondanks de bekende prent van Cornelis Troost uit ca 1718, waarop de generaal de blote billen aanschouwt van de hoertjes van Madame Therèse, die in Amsterdam een bordeel uitbaatte op de Prinsengracht.

Op de tekening hierboven, van Pieter van den Berge, is Eugeen opnieuw in Amsterdam te zien. Deze keer bij de beroemde kunsthandel van Jan Pietersz Zomer (1641-1724). In het Jaarboek Amstelodamum (1977) staat een artikel over hem, maar helaas lijkt heel Amstelodamum uit de lucht te zijn. Ik kon het zo snel niet nalezen.

Het aardige van deze prent is dat je een beeld krijgt van het interieur van wat we nu een galerie zouden noemen. De ruimte is tamelijk leeg. Links staat ene stoel tegen de wand opgesteld en er hangen wat schilderijen aan de muur. Op een stoel midden in de ruimte is een groot schilderij te zien. Van de Berge houdt het gevaarte vast, terwijl Eugeen knielend de afbeelding bestudeert. Intussen lopen een paar diensters en bedienden het vertrek binnen met portretten die kennelijk ook even onder de aandacht van de prins moet worden gebracht. Rechts in de hoek staat zijn gevolg: mannen met statige allongepruiken. Eén van hen is de gedeputeerde te velde Willem Vleertman.

Prins Eugeen stond bekend om zijn boekencollectie. De Österreichische Nationalbibliothek bezit 15.000 boeken uit zijn nalatenschap. In 1730 kocht hij in Den Haag de beroemde en uiterst kostbare Atlas Blaeu-Van der Hem voor 22.000 gulden. Zijn hele leven bouwde hij aan zijn schilderijencollectie. Hij kocht maar liet ze ook maken. Bijvoorbeeld over beroemde veldslagen uit zijn tijd, waar hij op een of andere manier bij betrokken was geweest. Een vleugje ijdelheid was hem niet vreemd.— RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.