À la Marilyn Monroe

Sarirische prent mode 1745zaterdag 8 augustus 2015 – Deze prent uit 1745 heeft als titel Taste à-la-Mode en maakt iedereen belachelijk die kritiekloos de laatste mode volgt. De modieuze mensenmassa bevindt zich in St James’s Park, bij Buckingham House. Vooraan staat een dikke dame met een idioot wijd uitstaande hoepelrok.

Hoepelrokken waren al lang voorwerp van spot. Zo staat in de Tatler een absurdistisch verhaal te lezen van een dame met een enorme petticoat, die met behulp van machinerie in de hal moet worden opgehesen. De mensen beneden kijken op naar de opengespreide hoepelrok, die associaties oproept met St. Paul’s Cathedral. Weyerman heeft deze passage bewerkt voor zijn Rotterdamsche Hermes. Voor het Nederlandstalige publiek heeft hij er een vleugje erotiek aan gegeven à la Marlyn Monroe door de dame in kwestie uit oververhitting de rokken te laten optillen (bron).

Helemaal links op de prent staat een landjonker met rijzweep, gekleed in een gewatteerd vest. Hij staat arm in arm met een modieus geklede jongeman, die schuin wegkijkt naar een jonge wulpse dame met een strooien hoed. Dat moet een hoertje zijn, want ze wappert haar hoepelrok vrolijk omhoog en waardoor we haar lieftallig enkeltje kunnen aanschouwen.

Vlak achter de dikke vrouw staan twee mannen die elkaar lijken te omarmen. Eén van hen draagt een ooglapje. In de verte staan nog meer behoepelrokte vrouwen met grote hoeden. De mannen rechts, met driekantige steken, dragen strak getailleerde jassen en schoenen met hoge hakken. Een degen, een kokarde in de hoed, een staartpruik, grote rijlaarzen: alles duidt erop dat ook de heren weten hoe ze zich op hun paasbest kunnen voordoen aan de dames.

De afbeelding is gemaakt door Francis Patton, volgens de beschrijvers van het British Museum naar een ontwerp van Louis Philip Boitard, een Franse illustrator in Londen. Over Patton is weinig meer bekend dan dat hij ca 1740-1770 werkzaam was. In 1751 maakte hij nog een prent met de titel Taste à-la-mode, waarop de mode er totaal anders uitziet.—RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.