Bankiers met graaisalarissen

Markt en moraal in de vroegmoderne tijd

UCEMS2016#digitaalMet de regelmaat van de klok wordt er in het publieke debat over gesproken: over de mensonterende omstandigheden in textielfabrieken, over bankiers met ‘graaisalarissen’ en over de  ecologische schade die wordt aangericht door multinationals.

Tijdens de publieksdag van het Utrecht Centre for Early Modern Studies (UCEMS) laten onderzoekers van de Universiteit Utrecht zien dat dergelijke zaken ook in de vroegmoderne tijd aan de kaak werden gesteld en dat de spanning tussen de markt (wat loont) en moraal (wat hoort en wat goed is) niets nieuws onder de zon is.

Aan de hand van een viertal lezingen van onderzoekers uit verschillende disciplines (o.a. geschiedenis, kunstgeschiedenis en de literatuurwetenschappen) wordt duidelijk hoe men in de vroegmoderne tijd met deze spanning omging en wat voor debatten daarover werden gevoerd. De vraag is vervolgens wat onze huidige bestuurders, en de samenleving als geheel, hier van kunnen leren. U komt het weten op de publieksdag van het UCEMS.

¶ UCEMS Publieksdag 2016: Markt en moraal in de vroegmoderne tijd. Plaats: Universiteit Utrecht, Drift 21 (collegezaal 0.32). Tijd: zaterdag 23 januari 2016. Meer informatie vind je hier. Entree is gratis. Aanmelden door een e-mail te sturen naar het UCEMS.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.