Adel en soldaten in de vroegmoderne periode

Vlaams Nederlandse vereniging voor Nieuwe GeschiedenisOp vrijdag 4 maart vindt de jaarlijkse Dag van Onderzoek van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Nieuwe Geschiedenis plaats te Mechelen. Het thema is ‘Adel en soldaten in de vroegmoderne Nederlanden’.

De geschiedenis van de adel en elites en de militaire geschiedenis gaan vanouds samen. De oude battle and drum -historische benadering is intussen echter verlaten. Nieuwe paden van onderzoek worden volop verkend. Daarbij laten historici zich volop inspireren door de sociale en de culturele geschiedenis. Oude theses over de neergang van de adel tijdens de vroegmoderne periode worden grondig herzien, en de plaats van soldaten in de vroegmoderne samenleving en cultuur worden op een innovatieve manier bestudeerd.

Projecten van Raymond Fagel (Universiteit Leiden) en Frederik Buylaert (Vrije Universiteit Brussel) zullen worden voorgesteld.

¶ Informatie hier. Locatie: Congres- en erfgoedcentrum Lamot, Van Beethovenstraat 8-10, Mechelen (zaal Alcazar). Aanmelden kan nog tot vrijdag 26 februari bij Griet Vermeesch.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.