Eind vorig jaar verscheen Hanneke Ronnes’ langverwachte editie van Jan Willem Kumpels memoires. De Amsterdammer Jan Willem Kumpel (1757-1826), alias Jan Willem Campbell, stond al jong in de schijnwerpers als een ambitieus en getalenteerd dichter.
Hij genoot de bescherming van de Oranjes en was de studie- en boezemvriend van Willem Bilderdijk. Zo kreeg hij door bemiddeling van de dichter in 1783 maar liefst ƒ 3800, in ruil voor publicitaire diensten. Daarmee kon Kumpel, inmiddels de 25 gepasseerd, voldoende middelen om zijn schulden te betalen en zijn rechtenstudie in Leiden te voltooien (bron).
Het duurde echter niet lang voordat hij in de uitermate gepolariseerde samenleving, gekenmerkt door de strijd tussen Patriotten en Orangisten, door beide partijen geridiculiseerd werd als een leugenaar en een mislukkeling. Kumpel maakte schulden, provoceerde, dreigde en blunderde; hij verloor zijn vrienden, moest vluchten, kwam terug en belandde tenslotte in de Amsterdamse gijzeling (NNBW).
Een opmerkelijk gegeven is het feit dat hij zelf uitgebreid schreef over zijn val. Geboren in een rijk middenstandsgezin stierf hij zeventig jaar later berooid en gedesillusioneerd in het werkhuis van Amsterdam. Kumpels memoires, voorzien van een inleiding en annotaties, bieden een bijzonder interessant en intiem inkijkje in het verrassende en buitengewoon tragische verloop van zijn leven.
Het boek is tevens het laatste deel in de reeks Egodocumenten van uitgeverij Verloren, die onder redactie stond van Rudolf Dekker en Gert Jan Johannes.—
¶ Hanneke Ronnes (ed.), De herinneringen van Jan Willem Kumpel (1757-1826). Het rampspoedige leven van een Amsterdams jurist, publicist en Orangist. Hilversum, Verloren 2015. ISBN 9789087045487. Prijs: € 17,- (158 blzz.). Informatie hier.