dinsdag 15 maart 2016 – Het Overijsselse Huis te Warmelo is jarenlang bewoond geweest door de moeder van prins Bernhard. Oorspronkelijk was het kasteel in carrévorm gebouwd, rond een binnenplaats.
Het voorhuis was in feite het poortgebouw met daarachter een edelmanswoning met trapgevel en een aantal kleine bijgebouwen. In de loop der eeuwen is het complex diverse malen verbouwd. Nu is in Diepenheim alleen nog het voorhuis te bewonderen met zijn classistische gevel.
Waarom het fregat dat op de bodem van de Finse Golf is teruggevonden, Huis te Warmelo heet, vertellen de maritiem archeologen niet. Vermoedelijk omdat er meer schepen naar Nederlandse kastelen zijn genoemd. Dit schip behoorde tot de Admiraliteit van West-Friesland en is in 1708 gebouwd in Medemblik. Dat er voor de Finse kust een 18e-eeuws schip lag, was al jaren bekend. Maar nu pas is weten we dat het geen Zweeds of Russisch maar een Nederlands oorlogsschip is.
De identificatie van het oorlogsschip kwam eind 2015 in een stroomversnelling toen er op een oude zeekaart de locatie van een scheepsramp werd ontdekt. Daarbij stond vermeld ‘hier is het Noord-Hollands oorlogschip op gebleven 1715’. Uit ander onderzoek bleek dat er in 1715 slechts één Noord-Hollands fregat niet meer in de thuishaven was teruggekeerd.
Het wrak is 35 meter lang en heeft drie masten, waarvan er nog één overeind staat. Het schip is vermoedelijk op een rots onderwater lek geslagen en rechtstandig gezonken.
Nieuwsgierig geworden naar Warmelo stuitte ik op het internet op Willem Lambertus van Warmelo (†1819), predikant te Wijhe, die zich in 1786 vanaf de kansel in nogal opruiende bewoordingen had uitgelaten over Oranje. Hij was in zijn woonplaats kapitein-luitenant van het Genootschap van Wapenhandel, was als zodanig met partijgenoten naar Hattem getrokken en moest nog in 1792 boeten voor zijn politieke stellingname. Maar goed, dit alles heeft niets te maken met het gezonken schip bij Finland.—RvV
¶ Hier vind je meer info over het 18e-eeuwse wrak in Finse wateren.