De Hangend Haar-Tour

Hangend haardonderdag 17 maart 2016 – Terwijl Nederland zijn Wilhelmina-met-hangend-haar heeft, hebben de Amerikanen hun Liberty-met-hangend-haar. Die stond afgebeeld op de eerste (zilveren) dollar die ooit geslagen is: in 1794.

Na de oprichting van de VS in 1776 waren er verschillende muntsoorten in gebruik. De peso had – bij gebrek aan Britse ponden – de status van een dollar (hij werd ook zo genoemd). In 1792 werd de dollar de officiële rekenheid voor de 15 staten die het land toen kende. En op 15 oktober 1794 was de nieuwe nationale munt een feit. Die dag werden er bij de Munt in Philadelphia 1758 stuks geslagen.

Voor zover bekend zijn er nog 130 van bewaard gebleven. Dure stukjes zilver, vooral omdat Liberty reeds in 1795 een ander kapsel kreeg. In 2013 werd een prachtig exemplaar geveild voor zo’n 10 miljoen dollar. Kenners beweren dat dit door George Washington zelf, als nummer één, is geslagen. Hij stond er in ieder geval bij toen de eerste dollars als muntstukjes in de hand konden worden genomen.

Dit extreem dure stukje zilver komt nu, samen met de originele Declaration of Independence (1776), naar een tentoonstelling van de London Mint Office. De Flowing Hair Tour heeft al verschillende Europese steden aangedaan. Wanneer Nederland aan de beurt is, weet ik niet.—RvV

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.