Weyerman op twitter

weyerman planisfeerdinsdag 12 juli 2016 – Ik zag op twitter een bericht voorbij komen waarin de naam van Weyerman stond. Nu gebeurt dat wel vaker: veel dorstige Amerikanen twitteren over ‘Weyermann malt beer’ dat gebrouwen wordt in het Beierse Bamberg maar dat in Amerika kennelijk gretig aftrek vindt. De dubbele n in de achternaam wordt gemakshalve bij het twitteren vergeten.

Maar nu zag ik een tweet van een medewerker van de David Rumsey Historical Map Collection. In 2009 schonk de Amerikaanse landkaartenverzamelaar David Rumsey zijn 150.000 historische kaarten aan de Stanford University, die nu de online David Rumsey Historical Map Collection beheert.

Eén van de schatten is de Atlas minor praecipua orbis terrarum imperia, Regna et Provincias, Germaniae Potissimum, waarvan de kaarten – of in ieder geval de hierboven afgebeelde kaart – zijn vervaardigd naar ontwerp van niemand minder dan Jacob Campo Weyerman. Dixit de twitteraar van Stanford.

De atlas is in de jaren 1678-1756 uitgegeven door Matthaeus Seutter, een bekende Duitse drukker-uitgever van kaarten. De Duitse Blaeu, zeg maar. Gevestigd in Augsburg. De hemelkaart die Weyerman gemaakt heeft, dateert van 1744.

Potdorie, Weyerman zit op dat moment zijn levenslange straf uit in de Gevangenpoort van Den Haag. Hij heeft geen cent te makken en dan toch zo’n fraaie kaart getekend? In opdracht van een van de grootste Duitse kaartenuitgevers? Misschien had degene die de kaart gegraveerd heeft, Andreas Silbereisen, het ontwerp nog ergens liggen en dateert het van vroegere jaren?

De vondst zou een geheel nieuw licht werpen op de schilderkunst van Weyerman. We kennen alleen een aantal schilderijen van hem. Dat Weyerman planisferen tekende, is geheel onbekend.

Helaas, er is weinig speurwerk nodig om de vergissing te doorgronden. Lees de titelbeschrijving uit nota bene dezelfde David Rumsey Historical Map Collection:

Atlas minor praecipua orbis terrarum imperia, Regna et Provincias, Germaniae Potissimum, tabellis 50 exacte declineatis sistens usui militiae ducum ac peregrinantium maxime accomodatus opera Matthaei Seutteri, Sac. Caes. Maj. Geogr. Aug. Vind. Jacob Christoph Weyerman … Cum Privileg: S.R.I. Vicariat. in part: Rheni, Franc: et Suev Juris. Martin Gottfried Crophius Sculps.

Het gaat hier om Jacob Christoph Weyerman (1698–1757), de Augsburgse illustrator en landschapschilder die wel vaker met Jacob Campo Weyerman wordt verward. Zucht. Twitter… het blijft een onbetrouwbare bron. — Rietje van Vliet

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

2 reacties op Weyerman op twitter

 1. Rietje van Vliet schreef:

  Dank voor je aanvulling. Het is dus erger dan ik dacht! Maar ja, taakje… noem het maar een taak.
  De bewuste tweet vind je hier https://twitter.com/HistAstro (d.d. 4 juni 2016).
  mvrgr Rietje

 2. Stan Verdult schreef:

  Leuk artikeltje. Daar de link naar de tweet niet gegeven werd, probeerde ik die te achterhalen. Ik kon die niet vinden, maar zag vervolgens wel dat het niet om een simpel foutje van een twitteraar gaat, maar dat Jacob Campo Weyerman systematisch als “auteur” van tientallen kaarten geregistreerd staat, zoals ook te zien is wanneer je de link naar bovenstaande kaart aanklikt.

  Zie 63 van die foute toeschrijvingen via deze link (met cursor over afbeelding gaan):

  http://www.davidrumsey.com:8181/luna/servlet/view/search?q=pub_list_no%3D%228270.000%22&sort=pub_list_no%2Cpub_list_no%2Cpub_list_no%2Cseries_no&pgs=250&res=1

  Als ze bij de David Rumsey Map Collection een fout maken, dan ook grondig.
  Misschien heeft de Stichting Jacob Campo Weyerman hier een taakje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.