Marijke Meu in het nieuws

Portret Marijke Meu (Fries-Museum)zaterdag 3 september 2016 – Marijke Meu? Maria Louise van Hessen-Kassel! Haar onbekendheid is omgekeerd evenredig aan haar belang.

Ga maar na! In 1702 viel stadhouder Willem III van zijn paard. Dood! Nazaten had Willem III niet, zijn liefhebberij lag elders. Exit Willem, einde Oranje-dynastie? Dat was buiten Maria Louise gerekend. Zij was getrouwd met Johan Willem Friso, die zich in de stadhouderloze periode beijverde om in de voetsporen van Willem III te treden.

Die Johan Willem Friso was me er een. Hij had geen abonnement op mazzel. Toen hij naar Kassel kwam om er zijn Maria Louise te trouwen kreeg hij panne. Een wiel van zijn wagen brak in het centrum van Kassel en hij moest te voet naar het paleis. Nog pijnlijker was zijn levenseinde: hij verdronk in het Hollands Diep.

Maria Louise beviel 48 dagen na de dood van haar man van een zoon, de latere Willem IV. Gedurende twee perioden vervulde zij de rol van regentes, twee decennia was zij regentes voor haar zoon, zes jaar voor haar kleinzoon Willem V.

Joop W. Koopmans volgde Marijke Meu in de dagbladen: ‘Maria Louise in het Nederlandse nieuws (1709-1761)’, in: It Beaken. Tydskrift fan de Fryske Akademy 77 (2015), p. 139-164. Blijkens de nieuwsberichten mag Maria Louisa in de loop van de tijd op steeds meer respect rekenen.— Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.