Homo Ludensmans

Vragen staat vrij, niet antwoorden ook

Ludeman horoscoopdinsdag 6 september 2016 – De Groninger burgemeester en dichter Lucas Trip wendde zich in 1742 tot de Amsterdamse piskijker Ludeman met een tegenstrijdig ogende reeks vragen. In het in Groningen bewaarde archief van de familie Trip (Groninger Archieven, toegang 587) zijn twee antwoorden van Ludeman bewaard én een afschrift van de elf vragen die Trip naar Amsterdam zond.

Uit de antwoorden en de vragenlijst blijkt dat Trip kritisch en onkritisch stond tegenover de kunst van Ludeman. Hij had om een horoscoop gevraagd en in vragen opheldering gevraagd. Vraag 1 luidde ‘op wat grond zyn kunst steunt’, vraag 10 was wat de ‘invloed van de planeeten op onze ziel en wil’ was. De afstandelijk ogende formulering ‘zyn kunst’, die niet van aanspreking getuigt maar van spreken over, wekt de verdenking dat het elftal vragen later is opgeschreven.

Het antwoord van Ludeman is te vinden in een brief van 29 oktober 1742:

Mijn Heer
Ick heb UE gepresenteert eenen Horoscope te stellen en niet mijn dienst aan UE gepresenteert op zulke vraagpointen te aentwoorden waartoe ick oordeel 24 folianten gedrukte exemplairen nog niet genoeg sijn zullen als UE vraegt daar in duijdelijk te kunnen aentoonen! Terwijl UE meerder dingen aenhaelt als UE selvs weet.

Daar moest Trip het voorlopig mee doen.

Ruim twee maanden later was er andermaal post van Ludeman. Zijn brief dateerde van 5 januari 1743, bijgevoegd was een door Ludeman getekende en op 3 januari gedateerde horoscoop. In het archief van de familie Trip is de indrukwekkende horoscoop in vier stukken gescheurd. Vond Trip het ondoorzichtig geheel bij nader inzien naar onzin rieken? Wilde hij zijn nazaten door scheurwerk laten weten dat hij die hele Ludeman een charlatan vond?— Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.