Geen stijl of lange tenen?

Wat de 18e eeuw ons kan leren over fatsoen

generaal-daendels-neemt-afscheid-van-luitenant-kolonel-krayenhoff-door-adriaan-de-lelie-1795woensdag 14 september 2016 – Sinds de moord op Theo van Gogh, 2 november 2004, woedt er in de Nederlandse media een continu debat over vrijheid van meningsuiting.

Al twaalf jaar lang komen intellectuelen en politici niet uit de vraag waar de grenzen van die vrijheid liggen. Als niet alles gezegd mag worden, wat blijft er dan op de lange termijn over van de democratie? Aan de andere kant: waarom zou je mensen beledigen? Is vrijheid van meningsuiting een illusie? Kan zij slechts bestaan bij de gratie van zelfcensuur, zoals Cicero wilde? Antwoorden op dergelijke vragen zijn eeuwen geleden al geformuleerd, om precies te zijn: in de eeuw van Daendels.

De Daendelslezing van dr. Marleen de Vries, cultuurhistorica en schrijfster, richt zich op een vergeten achttiende-eeuws concept: ‘fatsoen’. De term kreeg tijdens de Verlichting onze huidige betekenis en werd, net als ‘vrijheid’, ‘gelijkheid’ en ‘broederschap’, ingezet om een betere, humane en democratische samenleving af te dwingen.

De Stichting Daendels heeft als doel om het onderzoek en de presentatie van wetenschappelijk onderzoek naar de Patriottentijd en de Bataafs-Franse tijd te stimuleren.

Programma donderdag 13 oktober
Toegang: vrij
Plaats: Singelkerk, Singel 452 Amsterdam

14.00 deuren open, koffie
14.30 Niek van Sas: welkom
14.40 Angelie Sens: Alle mensen die tegenwerken worden uit de kolonie verbannen ‘met U te beginnen’. Daendels en Johannes van den Bosch
15.00 Edwina Hagen: Patriots erfgoed
15.20 pauze
15.45 Marleen de Vries: Geen stijl of lange tenen? Wat de 18de eeuw ons kan leren over fatsoen
16.30 borrel

Aanmelding per mail (met opgave van het aantal meekomende personen) graag uiterlijk voor 8 oktober 2016.

Routebeschrijving
De Singelkerk is gelegen in de binnenstad van Amsterdam, tegenover de Universiteitsbibliotheek, vlakbij de bloemenmarkt. Openbaar vervoer: tram 1, 2 en 5 (halte Koningsplein, vlak om de hoek). Vanuit de richting Centraal Station/Dam: uit de tram een klein stukje teruglopen en dan linksaf het Singel op; nr. 452 is na vijftig meter aan de linkerhand. Let op het uithangbordje ‘Doopsgezinde gemeente’. Vanuit de richting Leidseplein: uit de tram doorlopen tot de bloemenmarkt, en dan linksaf het Singel op.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.