De internationale bestseller van Jan Struys

Jan Struys (±1629-1694) en zijn reizen door Rusland en Azië
illustratie-jan-struys

vrijdag 30 september 2016 – De varensgezel en zeilmaker Jan Struys reisde in 1668 naar Rusland om in dienst van de tsaar mee te werken aan de opbouw van een vloot. In plaats daarvan raakten hij en zijn Hollandse metgezellen op drift in een land dat werd geteisterd door oorlog en een opstand van kozakken.

Van de jaren die volgden heeft hij verslag gedaan in een boek dat in 1676 verscheen en talloze malen herdrukt en vertaald werd: Drie aanmerkelyke en seer rampspoedige reizen. Tijdens zijn tocht richting Perzië maakte hij dan ook heel wat mee: veldslagen, belege­ringen, moorden, martelingen, schipbreuken en aardbe­vingen.

Zelf werd hij onderweg tot slaaf gemaakt en vervolgens vrijgekocht, waarna hij in 1673 terug­keerde naar Amster­dam. Het verslag van zijn barre tocht is zeldzame beschrij­ving van het dagelijks leven in Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw met observaties over de omgang tussen man en vrouw, rituelen bij huwelijken en begrafenissen en de verhou­ding tussen de diverse geloofsgroepen.

Over Jan Struys houdt Kees Boterbloem op 21 oktober een lezing. Boterbloem doceert geschiedenis aan de University of South Florida, Tampa USA. Hij schreef eerder boeken over de Sovjet-Unie onder Stalin en zijn huidige onderzoek betreft de internationale wapenhandel sinds de zeventiende eeuw. Over Jan Struys en zijn reis publiceerde hij The fiction and reality of Jan Stuys, a seventeenth-cenury Dutch globetrotter (2008). Hij verzorgde ook een nieuwe Nederlandse uitgave Jan Struys, Rampspoedige reizen door Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw (Panchaud, 2014). Binnenkort verschijnt van zijn hand bij Amsterdam University Press De Russische Revolutie in de reeks Elementaire Deeltjes.

Lezing
21 oktober 2016 (aanvang 15.00 uur)
Universiteitstheater, zaal 3.01
Nieuwe Doelenstraat 16, 1012 CP Amsterdam
Aanmelden svp per mail.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.