Over de grens

Verdeeldheid en verbondenheid in Gelders grensland

gelderland-grenslanddinsdag 8 november 2016 – Waar ik woon, is de grens nabij. Die grens verschuift en fascineert. Een paar jaar geleden, in 2013 en 2014, reisde Tommy Wieringa door de grensstreek en liet grensgangers aan het woord. Een prachtige reeks programma’s.

In de achttiende eeuw waren de grenzen vaak open, Pruisen was nabij. Johan Gabriel Stedman, wiens spoor door Roelof van Gelder in blogs gevolgd wordt, verbleef als militair in Nijmegen en als hij even krap bij kas was, reisde hij naar Boxmeer en Vierlingsbeek, naar een ander land. Geen probleem. Het leven was er goedkoper.

Over de Gelderse grens verscheen onlangs een prachtig geïllustreerd boek onder de titel Gelderland grensland. 2000 jaar verdeeld en verbonden. Het boek telt 286 bladzijden en is uitgegeven door Vantilt (Nijmegen). Enkele hoofdstukken betreffen Gelderland in de achttiende eeuw, onder meer het hoofdstuk over Groesbeek, waarvan de ligging ‘als kans en als belemmering’ wordt gezien. Verhelderend is ook het hoofdstuk over ‘het overkwartier van Gelre’ en over dat deel van het hertogdom Gelre dat in de loop van de eeuwen uit Gelderse handen glipte.

Het boek is overdadig voorzien van kaarten, foto’s en prenten. Als dit een theetafelboek is, komt er van het drinken van thee niet veel terecht. Het boek wil ingezien en gelezen worden en de thee wordt er vanzelf koud van. – Peter Altena

¶ Dolly Verhoeven e.a. (red.), Gelderland grensland. 2000 jaar verdeeld en verbonden. Nijmegen: Vantilt, 2016.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.