Gisbert Cuper, Deventer burgemeester en geleerde

Portret van Gisbert Cuper. Geschilderd door Jan de Baen tussen 1681 en 1689. Collectie Historisch Museum Deventer.

Portret van Gisbert Cuper. Geschilderd door Jan de Baen tussen 1681 en 1689. Collectie Historisch Museum Deventer.

vrijdag 18 november 2016 – Volgende week dinsdag, 22 november, wordt in Deventer het boek Gisbert Cuper, Deventer burgemeester en geleerde (1644-1716) van Catherine Bolkestein gepresenteerd. Die dag is tevens de driehonderdste sterfdag van Cuper.

Gisbert Cuper verwierf faam als zowel geleerde als bestuurder. Hij was een aantal jaren rector magnificus van de Illustere School in Deventer en correspondeerde met diverse geleerden in Europa over wetenschappelijke onderwerpen. Van 1681 tot 1694 was hij de afgevaardigde van Deventer in de Staten-Generaal. Hij was een fervent aanhanger van stadhouder Willem III en manifesteerde zich ook in de Spaanse Successieoorlog, als ‘gedeputeerde te velde’ in de Zuidelijke Nederlanden. Recentelijke archeologische vondsten in de beerput van zijn huis hebben Cuper uit de vergetelheid gehaald.

Komende dinsdag vindt naast de boekpresentatie ook de onthulling plaats van een gedenkteken voor Cuper. De organisatie van de middag is in handen van Deventer Verhaal.

Programma

16.00 uur: Voor de liefhebbers is er een Cuper-wandeling. Wethouder Hartogh Heys en Catherine Bolkestein lopen voorop mee. Verzamelen buiten voor De Waag.

17.00-18.00 uur: Programma in de Burgerzaal van het Stadhuis. Naast de boekpresentatie wordt er in het Stadhuis een gedenkteken van Cuper onthuld, mogelijk gemaakt door de Stichting Mr. N. Bolkesteinfonds. Tevens is er een openingswoord van Garrelt Verhoeven, een korte lezing over Cuper door Catherine Bolkestein en een dankwoord van loco-burgemeester van Deventer, de heer Robin Hartogh Heys.

18.00-19.00 uur: Borrel in het Stadhuis en de gelegenheid het boek aan te schaffen voor 13,95 euro.

In verband met het beperkt aantal plekken in de Burgerzaal verzoekt de organisatie geïnteresseerden om zich op te geven via deze link: deventerverhaal.nl/aanmeldformulier-boekpresentatie-cuper-22-november.

¶ Catherine Bolkestein, Gisbert Cuper, Deventer burgemeester en geleerde (1644-1716). Deventer: Corps 9 Publishers. [Vanaf 23 november verkrijgbaar bij boekhandel Praamstra, de museumwinkel in De Waag en bij de VVV-winkel te Deventer]

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.