Weer een bijzondere Weyermanuitgave

bubb-kuyper-20161123-kavel-3352donderdag 24 november 2016 – Op de veiling van 23 november bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem kwam een handvol kavels met werken van Weyerman onder de hamer. In de veilingcatalogus werd er niet op gewezen, maar bezoekers van de kijkdag werden bij het bekijken van kavel 3352, met onder andere een exemplaar van Het oog in ’t zeil, op een verrassing getrakteerd.

Jan Bruggeman en ik hebben in 2010 onderzoek gedaan naar de bronnen van Het oog. Onze conclusies waren duidelijk: er is weliswaar een bewerker aan de slag geweest die de volgorde van de vijftig afleveringen verprutst heeft, maar Het Oog bevat veel vertalingen van Engelse werken. De stapel bronnen die ervoor gebruikt zijn, is een heel stevige aanwijzing dat Weyerman de auteur is van minimaal het leeuwendeel van de tekst van de 50 afleveringen.

En nu is daar dan het exemplaar dat bij Bubb Kuyper geveild is. De gedrukte tekst op de korte-titelpagina luidt ‘Het Oog in ’t Zeil, door Jacob Campo Weyerman’. Maar in dit exemplaar is ‘door’ doorgehaald en vervangen door ‘van’. Bovendien is na Weyermans naam een tekst bijgeschreven: ‘en merkelijk verbeterd door derzelfs leerling ….’.

Helaas is op enig moment de naam van die leerling uit het boek gescheurd en zitten wij campisten nu met een nieuw raadsel. Had Weyerman überhaupt leerlingen, afgezien van de schilderende schout Daniël van Beke uit Bodegraven? Heeft er zo’n twee eeuwen geleden iemand geprobeerd de Weyermanwetenschap een dienst te bewijzen, of heeft er destijds iemand een gruwelijke grap met bewonderaars van Weyerman uit willen halen? Jan en ik houden het op het laatste en blijven bij onze conclusies, maar we willen het bestaan van dit exemplaar niet voor andere campisten verzwijgen.

Het kavel, dat ook een latere druk van de Doorzichtige Heremiet bevatte, was voor een internetbieder die er 220 Euro (plus opgeld) voor overhad. Met dank aan het veilinghuis Bubb Kuyper, dat ons toestond foto’s van dit exemplaar te maken! – Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.