Tiele-Leerstoelendag 2016

historische-stadsbibliothekenvrijdag 25 november 2016 – De Dr. P.A. Tiele-Stichting is vernoemd naar bibliograaf en bibliothecaris dr. P.A. Tiele (1834–1889) en heeft als doel de boekwetenschap in Nederland te bevorderen. Eén van de activiteiten is de Tiele-Leerstoelendag. Die vindt dit jaar plaats op vrijdag 2 december in de KB in Den Haag.

Tijdens de Tiele-Leerstoelendag presenteren promovendi en (oud-)studenten van de Tiele-hoogleraren hun nieuwste onderzoeken en ontwikkelingen in de boekwetenschap. Zo vertelt
Marieke van Delft over het nieuwe deel in de reeks Bijdragen tot de Geschiedenis van de Nederlandse Boekhandel, getiteld Historische stadsbibliotheken in Nederland (WalburgPers).

De bibliotheek Ets Haim bestaat dit jaar precies 400 jaar. Dit wordt onder andere gevierd met een grote tentoonstelling De Glorie van het Joodse Boek en een boek dat Heide Warncke samen met Emile Schrijver heeft uitgebracht. Heide is recentelijk begonnen aan haar promotieonderzoek naar vroegmoderne Joodse handschriftencultuur, en geeft een introductie in de Joodse boekproductie, bibliotheek Ets Haim en haar onderzoek.

Sjors de Heuvel studeerde af bij Paul Hoftijzer is werkzaam bij de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier, waar hij op dit moment een publicatie over de geschiedenis van het bedrijf schrijft. Elsevier is in het bezit van een rijke geschiedenis die terugvoert tot 1880. Nooit eerder is er actief gebruik gemaakt van deze bijzondere verhalen, waardoor er vele in de vergetelheid zijn geraakt. Sinds enkele jaren probeert het bedrijf via het verleden grip te krijgen op haar positie in het constant veranderende uitgeverslandschap.

Daphne Wouts, ook oud-student van Paul Hoftijzer, schreef haar scriptie over een bijzonder plakboek: de Bibliotheca Thysiana in Leiden is in het bezit van een curieus plakboek van 85 pagina’s met hierin een grote diversiteit aan uitgesneden en opgeplakte houtsneden en gravures uit de zestiende en zeventiende eeuw. Door de bijzondere verschijningsvorm roept dit plakboek veel vragen op die verkend zullen worden in haar presentatie.

Tot slot spreekt Floortje van Gameren over haar scriptie die zij schrijft bij Adriaan van der Weel. Iedereen kan via het Web een blog beginnen, een boek publiceren of een post plaatsen in een sociaal netwerk. Een miljoenenpubliek kan zo bereikt worden terwijl de strenge selectie van een krantenredactie of een uitgeverij wordt omzeild. Het Web wordt daarom vaak aangeduid als een democratiserende kracht, maar Floortje onderzoekt in hoeverre deze bewering klopt.—

¶ De Tiele-Leerstoelendag 2016 vindt plaats op 2 december (aanvang 13:30u). Plaats: KB (foyer), Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag. Meer info hier. Entree is gratis. Svp aanmelden uiterlijk woensdag 30 november (hier).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.