Nieuwe Mededelingen Weyerman (2016-2)

donderdag 22 december 2016 – Je zou bijna zeggen dat de tweede aflevering van de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman (2016) een kerstnummer is: op het omslag prijkt de aartsengel Rafaël die van een wolk afdaalt naar de aarde.

Het is echter geen scène uit het kerstverhaal, maar uit Vondels Gysbrecht. Het beroemde treurspel over de vroege geschiedenis van Amsterdam werd steevast ieder jaar eind december in de Amsterdamse Schouwburg opgevoerd, soms nog doorlopend tot de eerste dagen van januari. In het bijbehorende artikel beschrijft Anna de Haas wat het achttiende-eeuwse publiek zag. In ieder geval niet alles wat Vondel ooit had bedacht. Er was veel aan de tekst gesleuteld en de verzen die om God en geloof draaien, waren gesneuveld.

Het artikel van Frans Thuijs over het slachten van een christenkind is ook al geen kerstverhaal. Hij beschrijft een zogenaamde ‘bloedbeschuldiging’, dat wil zeggen de beschuldiging van rituele moord op een christenkind in Nijmegen. Joan Jacob Mauricius schreef er in 1716 twee pamfletten over. John Besseling geeft in deze MedJCW-aflevering een vervolg van zijn biografische bouwstenen van dezelfde Mauricius. Dit keer wordt de lezer getrakteerd op een minutieuze reconstructie van de manier waarop Mauricius er ondanks zijn politieke vijandschappen in slaagde de benoeming als gouverneur-generaal van Suriname in de wacht te slepen.

Titia Lange doet in haar artikel over de befaamde labberlotten een poging de eigenaar van de billen van de ‘ambassadeur der labberlotten’ te achterhalen. Het was Cornelis Troost die deze bilpartij afbeeldde op het beroemde schilderij De misleyden; de ambassadeur der labberlotten vertoont zich voor het venster van herberg ’t Bokki in de Haarlemmerhout. Steven Van Impe laat zien waarom de eerste werken van Weyerman helemaal niet in Gent of Brugge gedrukt kunnen zijn, zoals de titelpagina’s ons wijsmaken. En Jac Fuchs vertelt over Weyermans werkzaamheden als kunsthandelaar in Londen. Peter Altena, tot slot, gaat in op een zopas ontdekte brief van de blinde schrijfster Petronella Moens.

De nieuwe aflevering van de MedJCW is een extra dik nummer en rijk geïllustreerd. De opmaak was ook nu weer in handen van Jeroen van Heemskerck-Düker. Wat kan de lezer nog meer verwachten? Hieronder alvast de inhoudsopgave:

  • Frans Thuijs, Het slachten van een christenkind in Nijmegen
  • John Besseling, Joan Jacob Mauricius (1692-1768): Bouwstenen voor een biografie. Deel II: 1737-1742
  • Titia Lange-van der Meulen, Waarover lachten zij? Cornelis Troost en de labberlotten
  • Steven Van Impe, De drukkers van Breda of wie drukte Weyermans eerste publicaties?
  • Jac Fuchs, ‘De heerlijke konstverzâmeling van den Heere Simonis’. Weyermans laatste bezoek aan Londen?
  • Anna de Haas, Opvoeringen van Vondels Gysbrecht in de achttiende eeuw
  • Peter Altena, De blinde dichteres en de ‘donkere wolk van vergetenheid’. Een brief van Petronella Moens aan Diederich Ulrich Heinemeyer (1800)
  • Leontine Kuijvenhoven-Groeneweg, Daagse kleding in de stad en op het platteland (rubriek À la mode)
  • Marleen Willebrands, Hartversterkende kweeperenmoes van Johan Hermann Knoop (rubriek Menukaart)
  • recensie Bert Koene, Oranjeman Suideras (1743–1811). Een leven zonder toegeefijkheid. Hilversum, Verloren 2016 (door Jacques Baartmans)
  • recensie Jaap R. Bruijn, Zeegang. Zeevarend Nederland in de achttiende eeuw. Zutphen, Walburg Pers 2016 (door Dini Helmers)
  • recensie Machiel Bosman, De roofkoning. Prins Willem III en de invasie van Engeland. Amsterdam, Athenaeum 2016 (door Rindert Jagersma)
  • Rietje van Vliet, Nieuwe tijdschrifttitel van Weyerman: De Amsterdamsche Heremyt (rubriek De vrolyke Navorscher)
  • Anna de Haas, Een joodse journalist (rubriek De vrolyke Navorscher)
  • Anna de Haas, Terug naar de Duivelshoek (rubriek De vrolyke Navorscher)
  • signalering B. Wallet, Zeeburg, de geschiedenis van een joodse begraafplaats 1714–2014. Hilversum, Verloren 2014 (door Frans Thuijs)
  • signalering Rüdiger Schütt (red.), Verehrt. Verflucht. Vergessen. Leben und Werk von Sophie Albrecht und Johann Friedrich Ernst Albrecht. Hannover, Wehrhahn Verlag 2015 (door Peter Altena)
  • signalering Hans van der Veen, Voorby gegaan
te zijn, was t’ allen tyd’ myn lot. Het leven en werk van Abraham Louis Barbaz, 1770–1833. Een poging tot een bio- & bibliografie van een groot schrijver die onbekend bleef. Hippolytushoef, Hans van der Veen 2016
 (door Anna de Haas)
  • signalering Ruud Lindeman en Yvonne Scherf (samenst.), Egodocumenten van Nederlanders uit de zestiende eeuw tot begin negentiende eeuw. Repertorium. Inleiding door Arianne Baggerman en Rudolf Dekker. Amsterdam, Panchaud 2016 (door Anna de Haas)
  • signalering Pieter van Wissing (ed.), Een Verlichter in de ban: de controversiële lezing van Johannes Stolk in 1794. Hilversum, Verloren 2016 (door Anna de Haas)
  • signalering Simon Tyssot de Patot, Reizen en avonturen van Jaques Massé. Ed. Lizette van Eijkeren (vertaling), Peter Altena (inleiding) en Jonathan Israel (woord vooraf). Hilversum, Verloren 2016 (door Rindert Jagersma)
  • signalering C.M. Hogenstijn, Een profiel van Deventer in het midden van de achttiende eeuw. Corps 9 Publishers en Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer, 2015 (door Henk Slechte)

De aflevering eindigt met de rubriek Verschenen, samengesteld door Rindert Jagersma.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.