Over potloodventers, drenkelingen en de eerste jaren van Weyerman

Grondvergadering Stichting Jacob Campo Weyerman

Beloningspenning van de Amsterdamse Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (J.G. Holtzhey, 1819/1767)

maandag 2 januari 2017 – Op zaterdag 21 januari 2017 staat er voor wie zich interesseert voor de literatuur en het leven van de achttiende eeuw weer een boeiend menu te wachten.

De Stichting Jacob Campo Weyerman komt die zaterdag bijeen in Amsterdam, ‘Arti et Amicitiae ’ (Rokin 114; ingang nr 112) en iedereen die zin heeft in unieke verhalen is van harte welkom. Het programma begint om 13.30 uur.

De hoofdlezing, verzorgd door Ton Jongenelen, gaat over Mozes en Simon Polak, twee joodse potloodventers uit de tweede helft van de achttiende eeuw. In de lezing van Jongenelen komen aan de hand van archiefvondsten bijzondere vragen aan de orde – waren die Polaks eigenlijk joods en hoe is dat te bepalen -, waarvan de antwoorden licht werpen op deze Polaks en op de tweede helft van de eeuw.

Dan spreekt Peter Altena over de eerste vijfentwintig jaren uit het leven van Jacob Campo Weyerman.

Tot slot is er een zogenaamde Hanou-observatie, die in erkentelijkheid herinnert aan de goede genius van de Weyerman-studie. Deze keer is het de beurt aan Cor de Vries, die zal spreken over de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen en de politieke revoluties van 1787 en 1795.

De lezingen eindigen omstreeks 15.00 uur. Na een korte pauze vindt het ‘zakelijk deel’ van de grondvergadering plaats. Dat zal ongeveer een uurtje in beslag nemen.—

¶ Iedereen van harte welkom. Vrij entree. Verzoek om uw komst per mail aan te kondigen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.