Nijmegen als ‘halteplaats’ voor dichters
dinsdag 17 januari 2017 – Onlangs verscheen een omvangrijk boek over de dichters die in de loop van zeven eeuw verbleven in Nijmegen. Joan ten Hove en Riny Jans stelden het boek Van Brugman tot Ter Balkt samen. Voor twintig euro is het in de Nijmeegse boekhandels te koop. Of het ook elders stapels haalt, weet ik niet.
Het is een verzorgd boek waarvan korte bio’s – ‘een journalistiek kijkje in het leven’, heet het weinig aanmoedigend – van de diverse dichters vergezeld gaan van staaltjes dichtwerk. Die gedichten worden opgevoerd ‘als spiegels van de tijd’. Het boek heeft met het hoofdstuk over H.H. ter Balkt een majestueus slotakkoord. Al zijn versregels zijn mokerslagen.
Dichters van de achttiende eeuw maken ook hun opwachting in het boek, onder anderen Juliana de Lannoy, maar ook Evert Schonck. Tot mijn genoegen zie ik dat er van allerlei detailstudies, zoals die verricht is door lieden uit Campistische kring, dankbaar gebruik gemaakt is.
Maar er is ook wel wat veronachtzaamd: dat Pieter van Wissings recente aanvulling op mijn biografietje van Lambert Stoppendaal, ook een Nijmeegs dichter, het niet gehaald heeft, begrijp ik nog wel. Al laat het ook zien dat het loont om de website van de Stichting nauwkeurig te volgen.
Pijnlijk is wel het ontbreken van de editie die André Hanou samenstelde van satirisch werk van Evert Schonck (Nijmeegse mutsen), nog steeds leverbaar overigens. Het overzicht van gebruikte bronnen ziet er nogal onhandig uit, maar de hoeveelheid gebruikte bronnen dwingt respect af.
Van harte hoop ik dat sommige hoofdstukjes een vervolg krijgen dat wat minder journalistiek is. Veel van de door Ten Hove en Jans beschreven bundels verdienen een preciezer bestudering, de levensbeschrijvingen zouden verdiept en verscherpt kunnen worden door archiefstudie.—Peter Altena
¶ Joan ten Hove & Riny Jans, Van Brugman tot Ter Balkt. Zeven eeuwen dichters met Nijmegen als standplaats. Nijmegen 2016. Prijs: € 20 (258 blz).