Oh Celidonia Aluyn

Liefdesverklaringen van Weyerman en anderen

dinsdag 31 januari 2017 – Onlangs verscheen een nieuw boek van Annemieke Houben. Na de door haar samengestelde bundel Vieze liedjes uit de 17e en 18e eeuw is er nu een bundel met aanstekelijke en vermakelijke, soms ontroerende liefdesverklaringen, onder de titel Ik wou uw voeten wel soenen. Het boek kwam uit bij Thomas Rap.

Voor die liefdesverklaringen heeft zij zich niet beperkt tot de zeventiende en achttiende eeuw. In het boek openen de Middeleeuwen – na een uitnodigende inleiding – het bal, de laatste liefdesverklaring dateert van 2008.

Wat zo aangenaam aan het boek is, is de gulheid ten aanzien van de leveranciers van amoureuze teksten. Annemieke Houben maakt gebruik van gedichten van befaamde dichters en van bij toeval gevonden brieven van onbekenden. Die gulheid gaat samen met een indrukwekkende kennis van bronnen. Er is gebruikt gemaakt van obscure bundeltjes en diverse archieven.

In de bundel is ook plaats ingeruimd voor werk van Jacob Campo Weyerman. Aan Den Ontleeder der Gebreeken ontleent zij de door een schoolmeester opgestelde briefwisseling tussen de gelieven Ambrosius Kanegas, een kleermaker, en Celidonia Aluyn, de dochter van een kwakzalver. De zinnen van Weyerman zijn nauwkeurig, maar niet topzwaar toegelicht.

In de bundel net vóór Weyerman blaast Van Swaanenburg zijn partijtje mee. In het gedeelte over de zeventiende eeuw is Focquenbroch present.— Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.