Arsenico drukt door

Aertssens van Antwerpen

donderdag 16 februari 2017 – In kringen van Weyerman-aficionado’s is de Antwerpse uitgever Henricus Aertssens een bekende naam. Aertssens figureert in één van Weyermans toneelstukken, Besweering van den disperaten Antwerpsen courantier, als Arsenico, de gifmenger van de Schelde. In de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman is bij herhaling aandacht besteed aan Aertssens en Weyerman.

De bijdrage van Jan Bruggeman over het debuut van Weyerman staat me nog helder voor de geest. Het belangwekkende artikel van Steven Van Impe in het recent verschenen nummer van de Mededelingen zette me op een nieuw spoor. Door de STCN was ik al enkele malen geattendeerd op de STCV, de Vlaamse tegenhanger, en Van Impe herhaalde dat.

In de Antwerpse Erfgoedbibliotheek tikte ik een paar dagen geleden met grote verwachting de naam van Aertssens in en ja hoor, een grote hoeveelheid van pamfletjes, nieuwsberichten trad via de computer aan het licht. Van de Aertsseniana die ik zag, prijkten er enkele met zijn naam, ook enkele niet. De uitgever Aertssens (volgens de catalogus Aertssens III) kreeg door al die publicaties meer profiel.

Toen ik de bibliotheek verliet en door de Lange Nieuwstraat liep, zag ik dat de heerschappij van Aertssens nog niet ten einde was. Zijn adres op de Eiermarkt was door hem verlaten, nu een nieuw adres ingewijd. — Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.