Omhoog kijken

woensdag 15 maart 2017 – Zondagochtend kijkt de radio voor mij. Tijdens een uurtje Vroege Vogels (Radio 1) kijken mensen voor mij omhoog en zien ze kraanvogels, leeuweriken en ander hoogvliegers. In Tussen Hemel en Aarde (Radio 4) gaat het nog hoger en wordt me een glimp van de hemel gegund. En in OVT (terug naar Radio 1) kijken de presentatoren om zich heen en blikken zij terug, naar hedendaagse en minder recente geschiedenis.

Maar op zaterdag kijk ik zelf, als ik een tentoonstelling bezoek of ergens een wandeling maak. Om me heen kijken gaat mij redelijk af, maar als ik omhoog kijk gaat dat meestal niet verder dan een gevelsteen of een fronton. Een paar weken geleden zag ik zo in Schiedam een vergaarbak. Een vergaarbak bevindt zich tussen dakgoot en regenpijp, om te bevorderen dat het regenwater op een ordelijke manier wordt afgevoerd. Het zijn meestal weinig opmerkelijke voorwerpen, en dat geldt ook voor die aan de huizen van mijn buurman en mij.

Maar de vergaarbak van het huis Lange Haven 130 in Schiedam lijkt mij wel bijzonder: hij draagt de datum 1770, en ziet er bijzonder authentiek uit.

Overigens heb ik een zwak voor Schiedam. Er zijn in het oude centrum veel oude panden vervangen door nieuwbouw, maar er is ook nog een behoorlijk aantal fraaie oude gebouwen te zien. Bezoekers aan Schiedam kan ik aanraden het Informatiepunt Schiedam (je mag het geen VVV meer noemen) te bezoeken, in de voormalige Waag (uit 1748!) aan de Lange Kerkstraat 39. Als daar een gids aanwezig is, en ik trof er een, dan kunt u ook buiten het hoogseizoen de Grote Kerk bezoeken. Die kerk heeft als kers op de taart de consistoriekamer met goudleer behang uit 1778.

Ik heb geen flauw idee wanneer dergelijke vergaarbak-constructies ontstaan zijn: ik heb me er nooit in verdiept. Maar ik ken wel een ouder exemplaar. Twee jaar geleden bekeek ik, op weg naar Waddesdon Manor, de kerk in het dorpje Waddesdon. En daar heb ik een vergaarbak gefotografeerd die nog ruim 30 jaar ouder is dan die in Schiedam.
Wie weet er meer over de geschiedenis van de vergaarbak? —Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.