De prinses en de minister

Gestuite reisjes van een Pruisische prinses en een Turkse minister

donderdag 16 maart 2017 – Goejanverwellesluis? Rumoer in 1787, omdat de echtgenote van de lamgeslagen stadhouder vanuit Nijmegen koers zette naar, naar Den Haag vermoedelijk. Zij werd op 28 juni van dat revolutiejaar door een Gouds vrijkorps tot staan gebracht, opgebracht naar de boerderij van Adriaan Leeuwenhoek. De van oorsprong Pruisische prinses werd daar vergast op wijn, bier en tabak, bij haar gang naar het toilet werd er strikt op haar gelet.

Rotterdam! Afgelopen weekend waagde de Turkse minister van Familiezaken zich in gezelschap van veiligheidsmannen op weg naar het Turkse consulaat in Rotterdam. De Nederlandse overheid kreeg er lucht van, al was het maar omdat er van haar voornemens bepaald geen geheim gemaakt was. Zij werd staande gehouden, maar hoefde niet naar een boerderij. Na een dreiging van wegtakelen blies zij, onder luid protest, de aftocht.

Beide aanhoudingen waren het begin van de uitwisseling van veel boosheid. De prinses was geschoffeerd en de Turkse minister was onmenselijk behandeld. In beide gevallen gaat het hier om diplomatieke ‘Schwalbes’: de prinses werd voortreffelijk behandeld, de onophoudelijk snorrende televisiebeelden lieten niets onoirbaars zien. Wel waren er een bozige minister en een beledigde prinses.

Flauwekul, maar met grote gevolgen. De Pruisen eisten satisfactie voor de belediging en toen dat uitbleef, vielen zij de Republiek binnen. De Turken grossieren in hyperbolen en onjuistheden, dreigen met sancties. Wat verder?

Goejanverwellesluis en Rotterdam lijken op elkaar. Twee vrouwen reizen naar het hart van Holland, in de vaste overtuiging dat zij recht van reizen hebben en met het plan om propaganda te maken. In 1787 was Holland min of meer ontstadhouderd, in 2017 valt Rotterdam onder Nederlands gezag. Twee provocaties: reizen die slaagden omdat ze mislukten.

Vrouwen tot staan brengen is erger dan mannen de doorreis beletten. Vrouwen zijn ‘weerloos’, goede kandidaten voor slachtofferschap. De machtige mannen op de achtergrond – Frederik Willem II van Pruisen, Recep Tayyip Erdogan – acteren vrouwvriendelijkheid, spelen de beledigde partij en gebruiken de belediging in hun machtsspelletjes.

De geschiedenis herhaalt zich soms, maar meer dan eens maar half. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.