Meertaligheid in woord en klank

De uitdagingen van een (Zuid-)Nederlandse literatuurgeschiedenis

vrijdag 21 april 2017 – Enige tijd geleden schreef Peter Altena op deze site over de nieuwe literatuurgeschiedenis over de Zuidelijke Nederlanden in de achttiende eeuwDe weg naar het binnenland van Tom Verschaffel. Op vrijdag 5 mei a.s. organiseert de Werkgroep 18e Eeuw naar aanleiding van de verschijning van dit boek een avond met lezingen, discussie en muziek in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad te Antwerpen.

De avond draait rondom een van de centrale kwesties uit het boek van Verschaffel: de meertaligheid van de (literaire) cultuur in de Zuidelijke Nederlanden. Verschaffel zelf zal in een lezing zijn gedachten hierover uiteenzetten en vervolgens in debat gaan met experts die vanuit verschillende perspectieven hun licht werpen op de kwestie: Kornee van der Haven (UGent), Gijsbert Rutten (Universiteit Leiden) en Jan Herman (KU Leuven).

De avond zal worden omlijst door muzikale, meertalige, klanken die speciaal voor de gelegenheid zijn ingestudeerd. Muzikanten en zangers van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen brengen aria’s en duetten uit het zangspel Den Verkwister (Antwerpen, 1760) en uit de Nieuwe tweetaligen sang-almanach, een recueil met contemporaine tophits (Gent, 1783). Timothy De Paepe (conservator Museum Vleeshuis) zal het muziekprogramma kort toelichten.

¶ Praktische informatie:
Datum: 5 mei 2017, 19.30 (inloop vanaf 19.00) – (ca.) 21.30, aansluitend receptie
Locatie: Antwerpen, Museum Vleeshuis | Klank van de Stad (info over bereikbaarheid van het museum vindt u hier)
Deelname is gratis. Aanmelden is wel gewenst in verband met de receptie. Dit kan nog tot en met 26 april door te mailen naar Beatrijs Vanacker.

Zie voor nadere informatie ook de website van de Werkgroep 18e Eeuw.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.