Voetnoot 6

De Engelse ridders Francis Massam en John Vanbrugh

Sir John Vanbrugh, geportretteerd door Godfried Kneller

donderdag 27 april 2017 – In de vorige voetnoot schreef ik dat mijn pogingen om te traceren uit welke kranten Weyerman zijn nieuws haalde, wisselend succes hadden. Vandaag heb ik een passage waar de herkomst wél eenduidig aan te wijzen lijkt te zijn.

In de Amsterdamschen Hermes deel 2, nummer 27 (30 maart 1723) bespreekt Weyerman enige COURANT-STOF. Een van zijn overpeinzingen luidt:

Londen. De Ridder Francis Massam is alhier overleeden, in den ouderdom van 82 jaaren. O dat is een groot jammer! Zegt Hermes, want zo hy zyn leevens pikdraat had uitgerekt tot zes- en tachtig jaaren, dan zou broêr Felix hem hebben doen kraamen van een Dochter, gelyk als hy een oude Vrouw van +Aresso, heeft doen bevallen van een zoon.

Vide de Leidsche Courant van den 8. Maart 1723.

Ook van deze Engelsman geeft Weyerman niet aan of hij hem gekend heeft, of wat hem ertoe bracht dit nieuwsfeit op te nemen. Hij gebruikt hier het nieuwsbericht alleen om een in zijn ogen absurd bericht in de Leidse Courant van Felix de Klopper belachelijk te maken. Dat bericht is helaas in Delpher alleen met omwegen in beeld te krijgen. Het luidt:

Van Arezzo word geschreeven, dat daar de Vrouw van een Schoenmaker, zesentagtig Jaaren oud en 47 Jaaren getrouwd geweest zynde, van een Zoon in de Kraam gekomen was. 

Inderdaad niet erg geloofwaardig. Maar het gaat mij om het Engelse bericht. Ik vond het overlijden van Francis Massam (Masham) in geen enkele Nederlandse krant, maar wel in meerdere Engelse kranten. Bijzonder is dat maar één van die kranten zijn leeftijd vermeldde: de Daily Journal van dinsdag 5 maart 1723 (Old Style) schrijft:

London, March 5.
[…]
On Sunday last died Sir Francis Massam, Bart. Aged 82 years; he was a Commissioner of the Victualling-Office in the Reign of Queen Anne.

Het lijkt er dus op dat de Daily Journal tot de lectuur van Weyerman gerekend mag worden. Francis Masham was een politicus met Whig-denkbeelden en hij blijkt parlementslid te zijn geweest. Over Engelse parlementsleden is een informatieve database beschikbaar, die een goede biografie bevat met informatie die ik op andere plaatsen tevergeefs gezocht heb.

Een halve bladzijde eerder wijdt Weyerman meerdere regels aan de architect en toneelschrijver ‘Ridder van Brug’. Weyerman beschuldigt deze Sir John Vanbrugh – met Vlaamse roots – ervan dat hij goede sier had gemaakt met toneelwerk van een ander. Vanbrugh zou een Frans toneelstuk hebben bewerkt, schrijft Weyerman. Daarin lijkt hij overigens gelijk te hebben.

Het nieuws dat Vanbrugh straten in Londen wilde laten verbreden, komt vermoedelijk ook uit een Engelse krant, maar wel een andere dan de Daily Journal: ik vond het in de Weekly Journal or the British Gazetteer van zaterdag 2 maart 1723 (O.S.). Daar is echter alleen sprake van plaveien, en niet van verbreden:

Sir John Vanbrugh, Knt. Clarencieux King at Arms, hath prepared a Scheme for the better paving the Streets of London and Westminster; which, we hear, is before the Ministry for their Approbation. 

—Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.