Almanakken en liedjes in de aanbieding

De Alkmaarse schandaalbiografie van Weynandt Josephus Rochel (ca 1763) – 3

donderdag 18 mei 2017 – De hoofdpersoon van De Levens-Bysonderheeden van Weynandt Jospehus Rochel, (alias) het Keulsche Roselyntje, waarover ik eerder schreef (hier en hier), was een man van veel ambachten en nog meer ongelukken.

Op de titelpagina wordt een indruk van zijn beklagenswaardige loopbanen gegeven: ‘Kleermaker, Rynsche Wynkoper, Koppelaar’ en nog veel meer. Dieptepunt is ongetwijfeld het door hem beoefende ambacht van ‘Strondtwerker’. Hij was volgens de titelpagina ook ‘Liedjes Uytventer’ en ‘Loterybriefjes Verkoper’.

In de geschiedschrijving van de literaire colportage vind je steeds weer dezelfde passages, maar daar kan nu een nieuwe aan toegevoegd worden. Na zijn mislukking voddenhandelaar probeert Rochel het als kwakzalver: ‘uyt Rapen nat, Roosewater, Engelsch Sout, en vogt van uytgeperste Pieter(er)celie’ fabriekt hij onfeilbare geneesmiddelen. Daarmee gaat hij markten en kermissen af. Bij het aanprijzen liegt hij, zo heet het, ‘als een Almanakmaaker’.

Hij neemt op zijn reisjes naar het platteland niet slechts zijn reisapotheek mee, maar ook ‘een reyssak gevult met kleine Historie Boekjes en Liedjes’. Als de boeren geen medicamenten nodig hadden, wilden ze misschien wel een boekje kopen.

De colportage van boeken, dat was blijkbaar een aantrekkelijke nevenverdienste. Vele pagina’s later, Rochel is intussen opgeklommen tot dienaar van Justitie, gaat het geleur met boeken gewoon door. Op de ‘Kaasmarkt’ valt hij een koopman lastig met zijn waar. Die koopman laat zich geen ‘almanach’ opdringen en heeft er na verloop van tijd zo erg tabak van dat hij Rochel een oplawaai verkoopt. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.