Naaktlopers

zaterdag 27 mei 2017 – Zittend in de schaduw probeer ik het hoofd koel te houden en surf ik wat op het web. Ik ben op zoek naar de Amsterdamse boekverkopers Sebastiaan, Christiaan en Martinus Petzold. Sebastiaan Petzold blijkt de uitgever van Godfried Arnolds Historie der kerken en ketteren (1701), met prachtige illustraties van religieuze leiders door Romeyn de Hooghe.

In dit boek worden de Wederdopers beschreven en het verhaal verteld over de glasmaker Dirk Snyder. Deze speelde in religieus Amsterdam de rol van profeet en had een eigen konventikel van wederdopers om zich heen verzameld. Hij is de geschiedenis in gegaan als de eerste naaktloper (1535).

Dirk Snyder, elders genoemd Theodorus Sutor, had de vrouw van Jan Sybrandtz verleid, nota bene waar deze lakenkoopman zelf bij stond, en leidde een godsdienstoefening in zijn huis. Ineens raakte de profeet in extase, trok zijn kleren uit en wierp ze in het vuur. De overige aanwezigen deden als hij. Naakt volgden ze hem door de straten, roepende ‘De wrake Gods, de wrake Gods’. De schutterij nam de dolle naaktlopers schielijk gevangen.

De cipier dwong hen zich aan te kleden, maar dat weigerden ze. Ze waren immers geschapen naar het beeld van God. Net als Adam en Eva hadden ze geen enkel gevoel van schaamte om zich naakt op straat te vertonen. Het liep slecht voor ze af. Ze werden ter dood veroordeeld ‘en de Lyken in Linne klederen genaaidt om naakt-lopers te vertonen, en op Raderen gezet tot een Schouwspel’. —Rietje van Vliet

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.