The case of Pim

Over Pim van Oostrums exemplaar van Met en zonder lauwerkrans

vrijdag 23 juni 2017 – Als ik het woord ‘tool’ hoor, verlang ik hevig naar de tijd van het nauwgezet overschrijven. Op fiches: zo heetten die dingen toen. In sigarenkistjes heb ik ze nog wel. Eentje met Weyerman-passages, alfabetisch geordend op beschreven personages. Van sommige fichesverzamelingen weet ik niet meer waar ik ze verborgen heb, alle passages waarin in de Vaderlandsche Letteroefeningen het woord ‘sentimenteel’ gebruikt wordt. De periode 1780-1820. Ergens ver weg, in een map.

Dat het nu veel gemakkelijker is om dergelijk werk te verrichten en te bewaren, weet ik wel, maar dat opschrijven ging langzamer en schonk meer bevrediging.

Een paar dagen geleden las ik dat er op 14 juni een nieuwe ‘tool’ gelanceerd werd: NEWW VRE (New approaches to European Women’s Writing Virtual Research Environment). Een indrukwekkende afko. Als je het probeert uit te spreken, doe het dan in het Engels: twee keer double you!

Mijn verlangen naar fiches en mijn spotlust weken toen ik las dat bij de lancering van de nieuwe ‘tool’ een lezing werd gehouden door Janouk de Groot. Die lezing had ik graag bijgewoond. De andere lezingen ook wel, maar die van Janouk de Groot het liefst. Haar lezing was getiteld: ‘The case of Pim van Oostrum’s copy of Met en zonder lauwerkrans: progress made during the last decades. Entering Pim’s hand written notes (taken after the Heinemeyer collection at Leiden University Library)’. Een onmogelijke titel, maar wat een belofte!

Een jaartje geleden raadpleegde ik die Heinemeyer-collectie, in het jongste nummer van de Mededelingen deed ik verslag van de vondst van een brief van Petronella Moens aan Heinemeyer. Goede kans dat Pim die brief al eerder zag en er in haar Met en zonder lauwerkrans een notitie over maakte. Het is een mooie revanche op de vergankelijkheid en een warmbloedige bijdrage aan de wereld van de ‘tools’ dat Pims notities niet verloren gaan – het lot van de meeste notities -, maar behouden blijven.

Zo is het, ‘the case of Pim’ leert ons dat we notities moeten blijven maken. Met de hand of anders. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.