Early Modern Low Countries

dinsdag 18 juli 2017 – De academische wereld is een nieuw tijdschrift rijker. Sinds 7 juli 2017 staat het eerste nummer van Early Modern Low Countries online, een volledig digitaal tijdschrift, dat bovendien ‘open acces’ is, oftewel: gratis toegankelijk voor iedereen met een internetverbinding.

EMLC is een initiatief van de Werkgroep Zeventiende Eeuw en de Werkgroep 18e Eeuw. In tegenstelling tot wat wel gesuggereerd is, betekent dit nieuwe tijdschrift niet het einde van het bestaan van de afzonderlijke verenigingen. Wél is het een bundeling van krachten van twee clubs die in Nederland en België nog altijd een respectabele positie hebben, maar die ook strijden voor hun relevantie en zichtbaarheid in een academisch klimaat dat in toenemende mate internationaal gericht is.

EMLC heeft een geheel ander karakter dan de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman. En gelukkig maar! In mijn optiek vullen de bladen elkaar vooral aan, zoals voorheen bij het tijdschrift De Achttiende Eeuw ook al het geval was.

De vrees dat in EMLC de achttiende eeuw ondergesneeuwd zou raken wordt vooralsnog gelogenstraft. Van de zes artikelen die deze eerste aflevering telt, gaan er twee exclusief over de achttiende eeuw, een van de UvA-promovendus Lina Weber, over de Nederlandse discussie over nationale schuld en de ontvangst van het werk van David Hume over dit thema alhier, en een van de Gentse historicus Klaas Van Gelder, over de constitutionele debatten die in navolging van de Brabantse Omwenteling in de Staten van Brabant en Vlaanderen plaatsvonden.

De lay-out van de artikelen is erg webvriendelijk. Daarnaast is het ook mogelijk om de artikelen als pdf te downloaden. De website als geheel oogt helder en professioneel.

Hoe EMLC zich in de toekomst zal ontwikkelen is natuurlijk afwachten, maar de start is alvast veelbelovend. —Ivo Nieuwenhuis

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.