Voetnoot 21

De leeuwen van de Tower

woensdag 16 augustus 2017 – Tegenwoordig zijn bij de Tower van Londen alleen nog de raven te zien, maar eeuwenlang was daar de dierentuin van de Engelse vorsten gevestigd. Een jaar of vijf geleden zijn er, als herinnering aan de menagerie, beelden van allerlei dieren, waaronder ook leeuwen, in de Tower geplaatst.

Op de leeuwen – koninklijke dieren – was men er bijzonder trots. Op 27 november 1724 vond Weyerman de leeuwen interessant genoeg om ze een plaatsje te geven in de Ontleeder der Gebreeken (deel II, nummer 7, p. 51):

Hy las, ten minsten, hy spelde uyt Londen, dat een Leeuwinne, die met louter kracht en geweld in den Tour was geconfineert, met eene Worp een paar jonge Leeuwtjes had geworpen, zynde een diergelyk Wonder aldaar niet gebeurt, ’t zedert de Overkomst van Julius Cesar, in Engeland, of t’zedert de Vlucht van Jakob de tweede na Vrankryk.

Weyerman vermeldt aansluitend het overlijden van een struisvogel in de Tower.

Die leeuwenwelpen hadden inderdaad de kranten gehaald, zelfs de Nederlandse. Zo wordt er een zin aan ze gewijd in de Oprechte Haerlemsche Courant van 9 november. Ze moeten rond 26 oktober (Continentale datum) ter wereld gekomen zijn. The Daily Journal van donderdag 22 oktober (Continentale datum 2 november) schrijft er over:

Last Week the Lyon, commonly call’d King George’s, brought forth two He-Lyons, to the great Surprize of Mr. Martin, Keeper of his Majesty’s Beasts within the Tower, the like having not happen’d before in this Kingdom; the Dam is very tender of her Young; and the Keepers dare not approach her without Danger. We hear that so soon as they can be conveniently mov’d, they will be carry’d to Court, to be shown to his Majesty.

De dieren moesten dus bij de koning langs, de koning kwam er niet voor naar de Tower. Een berichtje op de voorpagina van The Daily Post van 24 oktober 1724 doet vermoeden dat het gesol met de leeuwtjes ze geen goed gedaan heeft:

‘Tis said the young Lyons lately whelp’d at the Tower are both dead; as is also one of the two Ostriches that were lately shewn much to the Satisfaction of the Spectators and Proprietors.

Als Weyerman het over dezelfde struisvogel heeft, dan is het merkwaardig dat hij de lezers onthoudt dat de leeuwtjes niet meer in leven zijn. Zou de Daily Post er naast gezeten hebben? Zou Weyerman dát nieuws gemist hebben? Of kwam het hem gewoon niet goed uit?

Dat een leeuwentweeling als een grote bijzonderheid werd gezien, wordt drie jaar later (op 22 juli 1727) onderstreept in Mist’s Weekly Journal. De leeuwin had toen opnieuw een tweeling geworpen:

The old Lioness at the Tower that welp’d two young Lions some Time past, hath this Week brought forth two more; the like never known in this Country before. This Litter happening about the Time of his Majesty’s Accession to the Throne, occasions many Speculations among our Politicians.

Nathaniel Mist was, zoals ik eerder besprak, een overtuigd Jacobiet. De tweede zin van zijn artikeltje geeft een politieke lading aan het gebeuren. George I was in juni 1727 overleden, en de kroning van George II had op 11 oktober 1727 plaatsgevonden, dus een paar dagen voordat de leeuwtjes geboren werden. Het gebruik van het woord Majesty lijkt op berusting over de troonsopvolging bij Mist te duiden, maar dat is schijn. In 1727 werd hij voor het belasteren van George I veroordeeld tot een stevige boete en het storten van een borgsom als garantie voor goed gedrag. In januari 1728 nam hij de benen naar Frankrijk.

De strekking van zijn verwijzing zal zijn dat de echte leeuwen, de nazaten van Jacobus II, nog steeds klaar staan om de troon op te eisen die hun toe kwam. – Jac Fuchs

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.