‘Een hoofd vol onconventionele en compromisloze gedachten natuurlijk’

Revolutie in Friesland waarachtig theatraal in Culturele Hoofdstad Leeuwarden

dinsdag 26 september 2017 – In 2018 is Leeuwarden ‘Culturele Hoofdstad van Europa’. Een bijzonder smakelijk voorproefje werd al opgediend in het nieuwe Fries Museum, met de tentoonstelling over leven en werk van Lawrence Alma-Tadema.

Met de voorstelling Marijke Muoi. Revolutie in Fryslân, ‘overrompelend en poëtisch ervaringstheater’ laat Leeuwarden aan Europa zien hoe in 1795 de geest van de Franse Revolutie in de Friese Revolutie waaide, symbolen vernielde, slachtoffers maakte, om te midden van bloed en puin een nieuwe wereld op te bouwen.

Op het toneel van de Grote Kerk verschijnen over een paar maanden Eise Eisinga, dominee Abraham Staal, Gerrit Paape, Jan Binnes en nog enkele andere hoofdrolspelers van toen, om te tonen hoe moeizaam het streven naar democratie verliep. De rol van Paape wordt gespeeld door Ludo Hoogmartens, Vlaamse man met baard en bril. Hij verklaart weinig nodig te hebben: ‘Water, brood, inkt, papier. En een hoofd vol onconventionele en compromisloze gedachten natuurlijk.’ Het stuk heet Marijke Muoi, naar de populaire Oranje-regentes, die in 1795 al niet meer in leven is, maar vanuit de hemel de revolutie in menselijke zin wenst bij te sturen.

Ludo Hoogmartens, de man die Paape ‘doet’, is wel een held van deze tijd: in 2002 zette hij als acteur in de voorstelling Othello een zichzelf overschreeuwende jonge toeschouwer uit de zala. Zoals bekend heeft Paape niet slechts bewonderaars in den lande, maar wie zich tegen hem verzet, is intussen gewaarschuwd.

Op 28 januari gaat het stuk – openingsvoorstelling van ‘Leeuwarden Fryslân 2018’ – in première, met een voorstelling in de middag en eentje in de avond. Vervolgens zijn er tot en met 17 maart iedere donderdag, vrijdag en zaterdag twee voorstellingen. Gaat dat zien!!!!! —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.