De jonge jaren van Nicolaas Hoefnagel in Monnickendam en Purmerend (3)

donderdag 2 november 2017 – Klaas Hoefnagel is geboren in Monnickendam. Eenmaal volwassen verhuisde hij naar Purmerend, waar hij zeven jaar woonde en waar hij in het huwelijk trad.

Een paar maanden na het overlijden van zijn vrouw , in 1762, trouwde Klaas Hoefnagel opnieuw. Deze keer met de uit Alkmaar afkomstige Jannetje Schuyt. In 1764 verhuisde hij met vrouw en kinderen van Purmerend naar Alkmaar. Zie hierover deel 1 en deel 2 van dit artikel.

Hoefnagel beweerde later dat hij zich had bekwaamd als kunstschilder, gespecialiseerd in ‘stille waterstukjes’. André Hanou nam deze bewering met een korrel zout, want werk van Hoefnagel was onbekend en tegenstanders typeerden hem als ‘een ordinaire kladschilder’. Inmiddels kunnen we zelf oordelen, want er is toch iets bewaard. In 1764 maakte Hoefnagel een serie tekeningen van de Purmerendse kerken voor de Kroniek van wijnhandelaar Albert Louwen.

In dit geval had Hanou gelijk. Het is uiterst onbeholpen allemaal:

Kunstschilder? Ook op dit punt verzon Hoefnagel het dus niet, maar hij overdreef wel. En met succes, want hij heeft er een plaats mee verworven in het lexicon van Nederlandse beeldende kunstenaars. Daar was hij ongetwijfeld heel trots op geweest. De afbeeldingen die hij voor Louwen maakte, ondertekende hij met zijn initialen; één ondertekende hij met zijn volledige naam. Louwen vond dat wat onbescheiden blijkbaar, want hij maakte het signatuur vrijwel onleesbaar met het onderschrift bij de tekening (zie de tekening aan het begin van deze aflevering).

Hoefnagel bleef tot 1767 in Alkmaar, en verhuisde vervolgens naar Den Haag en Amsterdam. Hij woonde minimaal drie jaar in Den Haag en begon daar zijn carrière als publicist.1 (wordt morgen vervolgd) —Sjon Besseling

1 Waterlands Archief, OAP nr. 101, 21-05-1770. Klaas Hoefnagel en Jannetje Schuyt, ’thans Den Haag’, willen vernieuwing van de akte van borgtocht. Alkmaar heeft dat geweigerd omdat ze daar zonder kennisgeving zijn vertrokken. Het verzoek wordt afgewezen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.