Weyerman en Weyerman

donderdag 16 november 2017 – Georg Matthäus Seutter (1678-1757) zou aanvankelijk bierbrouwer worden maar koos voor een carrière in de boekenwereld. Eerst maakte hij zich de kunst van illustreren en graveren eigen,. Later ontwikkelde hij zich tot een van de voornaamste atlasuitgevers die de Duitse staten in de 18e eeuw hebben gekend.

Zijn bedrijf was gevestigd in Augsburg. In 1732 kreeg hij van de Rooms-Duitse keizer Karel VI het predicaat ‘Sacrae Caesareae Maiestatis Geographus’, doorgaans afgekort als ‘S.M. Imp.’. Het was een eervolle titel die evenwel niets om het lijf had (bron).

In 1742 verscheen zijn Prospecte der fürnehmsten Offentlichen Gebäude und Pläze in u. ausserhalb d. Fr. Reichs Stadt Augspurg, wie selbige der Zeit gefunde[n] werden. Op de titelpagina staat de titel ook in het Latijn en het Frans. Het is duidelijk dat Seutter een internationaal en geleerd publiek voor ogen had. Het plaatjesboek is hier in zijn geheel te bekijken.

Wie de titelpagina goed bestudeert, ziet links, op de sokkel van Mercurius, de naam staan van de illustrator. Ik vermoed de illustrator van de titelpagina, maar het zou ook de illustrator van de overige prenten kunnen zijn. Het ontcijferen is niet moeilijk: ‘I.C. Weyerman delin.’ staat erop. Dit verklaart waarom het werk volgens de Bayerische Staatsbibliothek op naam van Seutter én Jacob Campo Weyerman staat.

Maar is deze I.C. Weyerman wel onze Jacob Campo Weyerman? In 1742 zat hij immers al vier jaar opgesloten in de Gevangenpoort van Den Haag. Hij schreef wel wat, maar of hij daar als illustrator actief was, is niet bekend. Bovendien is het twijfelachtig dat een beroemd uitgever als Seutter zich zou inlaten met een ordinaire Haagse gevangenisboef.

Al eerder schreef ik over een uitgave van Seutter die door een Duitse bibliograaf verbonden werd met Jacob Campo. En ook toen bleek er sprake van een andere Weyerman: Jacob Christoph Weyerman (1698–1757), de Augsburgse illustrator en landschapschilder die wel vaker met Jacob Campo Weyerman wordt verward. Dat is hier, bij de Prospecte der fürnehmsten Offentlichen Gebäude und Pläze, dus ook het geval. —Rietje van Vliet (met dank aan Jac Fuchs)

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.