Sociabele buigzaamheid in Nijmegen

Over de eerste decennia van de Nijmeegse sociëteit
‘Dat buigt breekt zelden’ (ca 1776-1812)

vrijdag 1 december 2017 – In het nieuwe Jaarboek Numaga (2017) is een verrassend en zeer informatief artikel te vinden van Pieter van Wissing over een Nijmeegse sociëteit waarvan ik nog nooit gehoord had. In de Nijmeegse archieven heb ik heel wat speururen doorgebracht, maar de sociëteit die onbreekbaarheid belooft, is daarbij aan mijn aandacht ontsnapt.

Pieter van Wissing, archiefvorser en kenner van de tijd, de plaats en de literatuur, heeft over deze sociëteit heel wat boven water gekregen. Hij merkt op dat er van de sociëteitsjaren in de negentiende eeuw al wel een en ander bekend was, maar over de jaren vóór 1800 betrekkelijk weinig.

In één keer is met zijn artikel dat gebrek verholpen. Het culturele leven in Nijmegen, in de laatste decennia van de achttiende eeuw, krijgt zo meer kleur op de wangen. Over de politieke positionering van de sociëteit in het gevaarlijke jaar 1788 zegt Van Wissing verstandige dingen, waarbij hij kanttekeningen plaats bij haastige oordelen.

Voor nader onderzoek is de lijst van leden van de sociëteit van groot belang. Op die lijst treffen de namen van Cornelis Enklaar, rector van de Latijnse school, en leden van de families De Man en Quack. —Peter Altena

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.