Sneeuwballengevecht


maandag 11 december 2017 – Zomaar een illustratie tussendoor: drie jongejuffrouwen gooien sneeuwballen naar een oude deftige meneer. Hij is weinig winters gekleed en kijkt star voor zich uit. Geen lachje kan ervan af. Bij hem geen enkele aanvechting om een sneeuwbal terug te gooien of de kwameiden eens flink wat sneeuw in het gezicht te wrijven.

Rechts, in de verte, ligt een lieftallig meisje op de grond. Kennelijk uitgegleden. Ze krijgt hulp van een heer met bontmuts. Of zie ik het verkeerd en komt de helpende hand van een vrouw die met het bontje is getooid? De passerende dame helemaal rechts kijkt geamuseerd naar de geplaagde heer, die onder het sneeuw zit en zijn vuisten gebald heeft.

De prent Snow Balls, or the Old Buck in Distress is gepubliceerd 12 mei 1794: een weinig toepasselijke datum om zo’n sneeuwballengevecht uit te geven. De uitgever was de firma Laurie & Whittle, gevestigd in de Fleet Street, Londen. Of het de illustrator Robert Laurie zelf was die deze prent heeft vervaardigd, weet ik niet. Hij nam in hetzelfde jaar samen met James Whittle de handel in prenten, kaarten en allerhande nautisch werk over van een van de grootste kaartenhandelaren die Engeland toen kende. Eenmaal eigenaar van de winkel zou Laurie zijn oude ambacht niet meer uitoefenen. —Rietje van Vliet

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Sneeuwballengevecht

  1. Peter Altena schreef:

    Girl power!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.